5 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Umro posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Auschwitz

  ()

  Kazimierz Albin, posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Auschwitz u junu 1940.,  umro je u Varšavi u dobi od 96 godina, objavio je u utorak Međunarodni odbor za Auschwitz.

  “Kasnije u životu Kazimierz Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost  govoriti o Auschwitzu i njegovim ubijenim zatočenicima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama”, rekao je potpredsjednik odbora Christoph Heubner.

  “Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj”, dodao je. Albin je u Aushwitz došao kao 17. godišnjak, a 1943. je zajedno s još jednim logorašem uspio pobjeći iz Auschwitza.

  U Krakovu se pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine i Auschwitza.

  “Bila je to zvjezdana noć, oko minus 8 ili minus 10 stupnjeva Celzijusa  vani. “, prisjetio se Albin u intervjuu za AFP iz 2015. godine.

  “Sklonili smo odjeću i bili na pola puta preko rijeke Sola kad sam čuo sirenu … Led nas je okruživao”, rekao je, misleći na plovni put koji prolazi kroz južni poljski grad Oswiecim, gdje je nacistička Njemačka izgradila Auschwitz, prenosi AP.

  Nakon bijega njegov brat, koji je ostao u logoru, bio je mučen.

  Bijeg iz Auschwitza bio je rijedak. Od oko 1,3 miliona ljudi poslanih u logor, samo je 802 – uključujući 45 žena – pokušalo pobjeći, prema procjenama muzeja.

  Uspjelo je samo 144, a uhvaćeno 327. Sudbina preostalih 331 je nepoznata.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO