-0.1 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  UN – Alkalaj se sastao s predsjednicom ECOSOC-a Ingom Rhondom King

  ()

  Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku ambasador Sven Alkalaj sastao se 24. jula s predsjednicom Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC) Ingom Rhondom King.

  Tom prilikom, ambasador Alkalaj je čestitao na uspješnom predsjedavanju Ekonomskim i socijalnim vijećem UN-a, kao i na Političkom forumu visokog nivoa i Agendi 2030 o održivom razvoju.

  Alkalaj je istakao uvažavanje Bosne i Hercegovine prema radu ECOSOC-a, kao osnovnog tijela Ujedinjenih nacija i ključnog foruma za ekonomski i socijalni razvoj.

  BiH je kao članica ECOSOC-a tokom 2017. godine dala puni doprinos radu ovog tijela i učestvovala u kreiranju, provođenju i promociji 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Sami ciljevi održivog razvoja i Agenda 2030 su u BiH shvaćeni kao šansa i poluga da se u cjelini poboljšaju ne samo pitanja očuvanja okoliša nego i sveobuhvatni socijalni i ekonomski aspekti zemlje.

  Na sastanku je posebna pažnja posvećena predstavljanju dobrovoljnog nacionalnog izvještaja BiH, predstavljenog na Političkom forumu visokog nivoa, 16. jula 2019. godine u Ujedinjenim nacijama u New Yorku.

  Predsjednica ECOSOC-a je pohvalila izvještaj BiH i ukazala na evidentan napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Izrazila je želju da BiH i u budućem periodu nastavi saradnju i učešće u aktivnostima Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih nacija.

  Alkalaj je istakao potrebu sveobuhvatnog finansiranja održivog razvoja BiH. Za zemlju koja je ne tako davno izašla iz ratnih sukoba, poboljšanje položaja ugroženih kategorija, uključivost i jednakost su od krajnje važnosti, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO