UN-ov zabrinjavajući izvještaj: Posljednjih osam godina bile su najtoplije ikada

Novi izvještaj Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama govori da je svijet u dubokoj krizi i da su proteklih osam godina bile osam najtoplijih godina, ikada zabilježenih.

Izvještaj Svjetske meteorološke organizacije UN-a (WMO) pokazuje kako rekordno visoki plinovi staklene bašte u atmosferi dovode nivo mora i topljenje leda do novih najviših vrijednosti i podstiču ekstremno vrijeme od Pakistana do Portorika.

Oštra procjena objavljena je na dan otvaranja klimatskog samita UN-a Cop27 u Egiptu, a kako je i generalni sekretar UN-a upozorio da je “naša planeta na putu da dostigne prekretne tačke koje će klimatski haos učiniti nepovratnim”. Procjenjuju da će globalna prosječna temperatura 2022. godine biti oko 1,15°C iznad predindustrijskog prosjeka (1850-1900), što znači da je svaka godina od 2016. godine bila jedna od najtoplijih zabilježenih.

U posljednje dvije godine, prirodni klimatski fenomen La Niña zapravo je održavao globalne temperature nižim nego što bi inače bile, ali neizbježni povratak na uslove prije El Niñe dovešće do još većeg porasta temperature u budućnosti, pored globalnog zagrijavanja.

Izvještaj kaže još i:

  • Ugljen dioksid, metan i dušikov oksid su rekordni u atmosferi kako se emisije nastavljaju. Godišnji porast metana, snažnog stakleničkog gasa, bio je najveći do sada.
  • Nivo mora sada raste dvostruko brže nego prije 30 godina, a okeani su topliji nego ikad.
  • Rekordi o topljenju glečera u Alpima srušeni su 2022. godine, sa prosječnom gubitkom visine od 13 stopa (4 metra).
  • Kiša, a ne snijeg , prvi put je zabilježena na 3.200 metara visokom vrhu ledenog pokrivača Grenlanda.
  • Područje morskog leda Antarktika palo je na najniži nivo u historiji, skoro 1m km 2 ispod dugogodišnjeg prosjeka.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU