UN: Rasprava o BiH pomjerena za sutra, Schmidt u izvještaju upozorava na opasnost od izbijanja sukoba

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda koje je, kako je bilo najavljeno, danas trebalo da raspravlja situaciji u Bosni i Hercegovini, raspravu je odložilo za sutra, ili naredne dane.

Novinar Erol Avdović na svom Facebook profilu napisao je kako je iz diplomatskih izvora dobio potvrdu te informacije. Avdović je naveo da će sjednica biti pomjerena za srijedu ili kasnije, ali ne dalje od 5. novembra, kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

Na sjednici trebalo bi da bude razmotren izvještaj visokog predstavnika Kristijana Šmita, a prethodno bi, kako je navedeno na sajtu Vijeća sigurnosti UN, trebalo da se glasa o produžetku EUFOR-ove misije Altea.

Još se ne zna da li će se Schmidt obratiti Vijeću sigurnosti.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da u Vijeću sigurnosti izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH neće biti usvojen i ocijenio da je riječ o “propagandnom pamfletu koji je napisan u korist muslimana, a vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti”.

Izvještaj Vijeću sigurnosti UN – realna opasnost od izbijanja sukoba


U svom prvom izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, visoki predstavnik Kristijan Schmidt kazao je kako se Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda i kao glavnog krivca za krizu u zemlji naveo Milorada Dodika.

Schmidt je upozorio Vijeće sigurnosti UN da postoji veoma stvarna mogućnost raspada zemlje i ponovnog izbijanja sukoba, objavio je britanski Gardijan, koji je imao uvid u izvještaj prije njegovog zvaničnog objavljivanja,

Prema njegovom mišljenju, Dodikovi postupci ne samo da ugrožavaju mir i stabilnost zemlje i regije već, ukoliko međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD, čiji je lider član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ugrožavaju mir i stabilnost ne samo zemlje već i regiona. Ako međunarodna zajednica ne odgovori, to može voditi poništenju Sporazuma za mir”, navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Schmidt je ocijenio da vlasti Republike Srpske već sada ozbiljno krše Sporazum i spremne su da ga dalje krše, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu.

Prema Gardijanu, Schmidt predlaže jačanje međunarodnih snaga na terenu, ukoliko “srpski separatisti” ispune prijetnju i povuku se iz Oružanih snaga BiH, stvarajući vlastitu vojsku.

Kao jedan od problema u zemlji, on je naveo i neformiranje Vlade Federacije BiH, pune tri godine od Opštih izbora održanih 2018. godine.

Visoki predstavnik ponovio je i konstataciju izrečenu tokom nedavnog obraćanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine – da institucije BiH potpuno stagniraju, s najslabijim zakonodavnim učinkom Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u poređenju sa bilo kojim prethodnim mandatom. BHRT

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU