Uoči Međunarodnog dana djeca ‘preuzela’ ključne pozicije i uputila poruke o njihovim pravima

Kampanja “Djeca preuzimaju” najavljena je i ove godine iz UNICEF-a povodom Međunarodnog dana djeteta, 20. novembra, saopćeno je.

– Već od 17. novembra, djeca širom Bosne i Hercegovine ‘preuzimaju’ uloge šefova UN agencija, Ured ombudsmena, kantonalne vlade, urede gradonačelnika, medije, ambasade…, kako bi govorila o svojim pravima i predložila rješenja za unapređenje stanja prava djece. “Slušajte djecu, dajte im da govore!”, jedna je od ključnih poruka koju su djeca poslala tokom akcije “Djeca preuzimaju” – navedeno je u saopćenju.

Nakon što joj je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald simbolično predala ured, djevojčica Asja je tweetala poruku: “Hej, Asja ovdje! Povodom Međunarodnog dana djeteta, danas mi preuzimamo UN BiH Team! Krenimo!”. Potom je održala sastanak s članovima UN tima kojima je na radnoj tabli napisala jasnu poruku za sve: “Slušajte djecu, dajte im da govore!”.

Zayyan je simbolično preuzeo ulogu regionalne predstavnice UNHCR-a Lucie Gagné i odmah uputio hitan mail svima: “Dragi svijete, napravimo mir i spokoj, učinimo svijet zabavnim!”.

Dječaci Affan i Danin istovremeno su slične poruke prenijeli predstavnici UNICEF-a za BiH Rownak Khan te održali ozbiljan radni sastanak s osobljem. Predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti ured je preputio Tinu koji je također obavio važan posao.

U Unsko-sanskom kantonu, Arslan je “preuzeo” ulogu premijera i zajedno sa “ministricom obrazovanja” Hanom, te “ministrom pravde” Mirzom u radnu posjetu primio delegaciju Ambasade Švicarske u BiH predvođenu ambasadorom Danielom Hunnom.

Arslan na sastanku je istakao potencijale USK u oblasti turizma i poljoprivrede, nakon sastanka održao i sjednicu Vlade USK te dao izjavu za gledatelje i gledateljice RTV USK: “Dijete koje je ima vlastite stavove ima pravo i da ih slobodno izražava a stavovima koji se tiču pitanja o pravima djece će se pridavati odgovarajuća važnost”.

Funkciju gradonačelnika Bihaća “preuzeo” je Emir koji je, uz ostale obaveze, ugostio “premijera USK Arslana”.

– Svako dijete treba da napreduje, uči, bude zaštićeno i dobije jednake prilike u životu – poručio je “gradonačelnik” Emir.

Djeca su na isti način preuzela i Ured ombudsmana BiH gdje je Sumeja, u ulozi ombudsmanke Nives Jukić.

Do 20. novembra djeca preuzimaju još institucija, ambasada, preduzeća i medija putem kojih će u centralnim informativnim emisijama uputiti svoje jasne poruke, među njima i da najbolji interes djeteta mora biti iznad svakog drugog interesa!

Svijet 20. novembra obilježava Međunarodni dan djeteta, odnosno godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta.

Cilj je kampanjama kao što su “Djeca preuzimaju” pridobiti medijsku i pažnju javnosti te Svjetski dan djeteta odrediti i kao godišnji podsjetnik na neophodnost ostvarenja dječijih prava, a jedno od ključnih prava djece je da izraze svoj stav i da ih se čuje.

– Ove godine, u Bosni i Hercegovini fokusiramo se na ravnopravnost i inkluziju te ističemo neophodnost poštivanja svakog prava #ZaSvakoDijete – saopćeno je.

(FENA) M. L.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU