Upozorenje iz sarajevske Hitne pomoći: U BiH i regiji nema protuotrova za ugriz zmije

Dolaskom lijepog vremena sve više građana odlučuje vrijeme provesti u prirodi, međutim, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS upozorili su sve one koji se zapute u tu avanturu da budu oprezni jer trenutno nema seruma protiv ugriza zmija otrovnica.

Naime, kako su naveli iz Hitne pomoći u posljednjih nekoliko sedmica zabilježeno je više ujeda zmija otrovnica u glavnom gradu BiH.

“U tom slučaju je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma – protuotrova. Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine, međutim, tog seruma trenutno nema nigdje u BiH za nabaviti”, naveo je doktor Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike.

Istaknuto je i to da je protuotrov tražen i u okolnim državama, međutim, nisu ga uspjeli pronaći.

“Ukoliko se i nađe, nažalost, rok upotrebe bio je do 1.6.2021. godine. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi – oprez”, poručio je Baljić.

upozorenje iz sarajevske hitne pomoći: u bih i regiji nema protuotrova za ugriz zmije
upozorenje iz sarajevske hitne pomoći: u bih i regiji nema protuotrova za ugriz zmije

Inače u BiH živi 14 vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice (poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan) dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Sve tri vrste zmija koje žive u BiH mogu se prepoznati i po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava te po kratkom zdepastom tijelu koje veoma rijetko prelazi 60 cm.

Po obojenosti odstupa šarka koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Poskok

Otrov poskoka je snažan te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH. Njen ujed je u prošlosti bio čak i smrtonosan, danas su takvi slučajevi rijetki, a potpuni oporavak je moguće očekivati sedam dana nakon bolničkog liječenja.

Šarka ili riđovka

Otrov im snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka. Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, a u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje. Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali ipak se preporučuje ljekarska pomoć.

Balkanski šargan

Riječ je o najmanjoj otrovnici u Evropi. Pretežno se hrani skakavcima. Mužjaci su svijetlosmeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste boje. Na sredini leđa se gotovo uvijek nalazi jasna smeđa ili tamnosiva cik-cak šara. Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi s ubodom pčela.

IZVOR: Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU