Uprkos negativnom mišljenju struke: Direktor će dozvoliti uvoz ruskih lijekova u BiH?

Stručna komisija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije dopustila registraciju problematičnih biosimilar lijekova iz Rusije kompanije Biocad.

Ovim povodom saopćenjem se oglasio direktor Agencije Aleksandar Zolak, te nagovijestio da će samostalno donijeti drugačiju odluku.

U saopćenju Zolak ističe da kada je riječ o registraciji kompanije Biocad iz Rusije na sceni neuvažavanje zahtijevanog ekspertnog mišljenja koji obesmišljava svrhu postojanja liste eksperata Agencije, te dovodi u pitanje buduće funkcionisanje procedure registracije lijekova.

Dodao je da će u narednom periodu pokušati da apeluje na članove komisije da dođu do zajedničkog stava po predmetnom pitanju.

“Ukoliko ti pokušaji ne urode plodom na narednoj sjednici komisije bit ću prinuđen da odluku donesem samostalno, uvažavajući argumentaciju kao i procedure i ovlaštenja propisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima”, istakao je Zolak.

uprkos negativnom mišljenju struke: direktor će dozvoliti uvoz ruskih lijekova u bih?
uprkos negativnom mišljenju struke: direktor će dozvoliti uvoz ruskih lijekova u bih?

Podsjećamo, posljednjih mjeseci uvoz lijekova iz Rusije izašao je iz sfere zdravstva te postao ekonomsko i političko pitanje, a svoje mišljenje o ovome dao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pravdajući tu odluku ekonomskim razlozima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU