-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Usaglasiti kantonalni zakon o pravima boraca u TK s federalnim zakonom

  Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona razgovarali su danas s predstavnicima boračkih udruženja u ovom kantonu o usklađivanju kantonalnog Zakona o dopunskim pravima boraca s nedavno usvojenim krovnim zakonom te o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, kao i članova njihovih porodica.

  Predstavnici boračkih udruženja u TK mišljenja su da je što prije potrebno uskladiti kantonalni s federalnim zakonom kako bi se na vrijeme planirao budžet, a iz Ministarstvo za boračka pitanja tvrde da su pripremili dio ovog izmijenjenog zakona.

  - Oglašavanje -

  Sekretarka Ministarstva za boračka pitanja TK Džemila Zaimović kazala je da je potrebno u saglasnosti s kantonalnim organizacijama regulirati pitanje naknade, a sve to bit će uvjetovano donošenjem budžeta.

  – Kantonalnim zakonom nije predviđena naknada koju bi demobilizirani borci i članovi njihovih porodica primali što bi trebalo uraditi ovo ministarstvo i Vlada – pojasnila je.

  Govoreći o dopunskim pravima boraca ona se odnose na banjsko-klimatsko liječenje demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, a tu je i pravo na osiguranje lijekova za demobilizirane borce koji su oboljeli od PTSP-ja.

  Predstavnici boračkih udruženja na sastanku s predstavnicima Kantonalne vlade posebno su istakli problem zdravstvene zaštite.

  Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK Edin Hadžimuhamedović upozorio je da je sve više oboljelih bivših boraca zbog čega su im posebno važna ta dodatna prava.

  Važnu stavku u radu Ministarstva za boračka pitanja predstavljaju programi zapošljavanja i samozapošljavanja kako samih boraca tako i njihove djece, ali i djece šehida i poginulih boraca.

  – Djeca su marginalizirana, 1.160 djece šehida i demobiliziranih boraca je nezaposleno – dodao je Hadžimuhamedović.

  U pitanju su djeca s visokom i srednjom stručnom spremom, a u toku je projekt Ministarstva za boračka pitanja TK u saradnji s Federalnim ministarstvom za pitanje boraca i Federalnom službom za zapošljavanje u okviru kojeg se izdvajaju sredstva za zapošljavanje

  Za mjesec dana bit će objavljen i javni poziv za Program zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica te će sva djeca na evidenciji moći aplicirati za zapošljavanje.

  Punu podršku od Vlade TK, Koordinacija boračkih udruženja dobila je i u obilježavanju značajnih datuma, a prvi takav koji im predstoji je Dan Drugog korpusa koji se obilježava 29. septembra.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO