Uskoro treća traka prema tuzlanskom Aerodromu

Odluka Vlade FBiH o prekategorizaciji pet lokalnih cesta u regionalne ceste na području Tuzlanskog kantona je izuzetno značajna i doprinijet će većim investicionim ulaganjima, izjavio je Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK

Ideja za prekategorizaciju cesta je potekla iz Direkcije, koja je potom putem resornog kantonalnog ministarstva usvojena na Vladi TK, te upućena Federalnoj vladi na usvajanje.

Vlada FBiH je na nedavnoj sjednici, održanoj 12. maja ove godine, donijela odluku po kojoj lokalne ceste Brnjik-Vražići-Humka-Zovik, Kalesija-Međeđa-Sapna, Priboj-Teočak, Klokotnica-Lukavica-Kapetani i R-469- “JU Međunarodni aerodrom Tuzla”, postaju regionalne ceste.

“Na ovu inicijativu smo se odlučili zbog toga što je Direkcija regionalnih cesta TK vodila brigu o ovih pet cesta koje su lokalne i nisu u nadležnosti Direkcije još od ratnog perioda, a nadležni smo za održavanje regionalnih cesta. Ova Odluka sigurno će doprinijeti razvoju ovih cesta kroz značajnija infrastrukturna ulaganja u odnosu na prethodne godine, kroz rekonstrukcije, sanacije i drugo. Odmah po stupanju na snagu Odluke o prekategorizaciji, Direkcija će krenuti u značajniju realizaciju aktivnosti na rekonstrukciji ceste Priboj-Teočak, a u budućnosti će u našem fokusu biti i ostale prekategorisane ceste”, kazao je Omerčić.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK je objasnio da na ovih pet prekategorisanih cesta neće doći do značajnijeg ulaganja kada je u pitanju redovno i zimsko održavanje, jer je te poslove Direkcija radila i u proteklim godinama.

“Međutim, sigurno će doći do značajnijeg ulaganja u smislu izgradnje, rekonstrukcije i sanacije ovih cesta u budućnosti, jer je potrebno dovesti ove ceste u kategoriju regionalnih i na terenu. Dakle, potrebno je uraditi ih tako da zadovoljavaju propisane kriterije regionalnih cesta, kao što je, naprimjer, propisana širina kolovoza i drugo”, dodao je Omerčić, naglašavajući da Direkcija regionalnih cesta konstantno radi na poboljšanju regionalne putne infrastrukture na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Projekat koji, zbog njegove obimnosti i značaja, posebno ističe, jeste završetak izgradnje treće take na regionalnoj cesti R-469 Živinice-Međaš, čime će se osigurati brži i sigurniji saobraćaj na ovoj veoma prometnoj dionici.

“Ovim se rješava bitan segment regionalne cestovne infrastrukture, jedne od najznačajnijih regionalnih cesta, jer vodi do Međunarodnog aerodroma Tuzla”, kazao je Omerčić. (tip.ba)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU