-2.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Uspostaviti sveobuhvatan sistem monitoriga nasilja nad novinarima

  Potreban je sveobuhvatan, brz i pouzdan sistem informisanja i mobilizacije institucija države i organizacija civilnog društva u slučajevima napada, pritisaka i prijetnji novinarima i drugim medijskim djelatnicima kako bi se na najefikasniji način zaštitili novinari/ke i medijske slobode.

  To je zaključeno tokom sastanka koordinatorice Linije za pomoć novinarima Une Telegrafčić sa pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihom Đuderijom, te predstavnikom Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH Edinom Ibrahimefendićem.

  - Oglašavanje -

  Tokom razgovora bilo je riječi o izradi jedinstvene metodologije i drugih sistemskih rješenja za praćenje sudskih postupaka koji se vode protiv novinara i medija, te o efikasnijim načinima vođenja istraga i okončanja sudskih postupaka u interesu novinara i slobode medija. 

  Predstavnici Institucije Ombudsmena i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH su izrazili spremnost za sudjelovanjem u kreiranju metodologije, ali i u drugim aktivnostima koje provode  BH novinari sa ciljem unapređenja položaja i zaštite novinara posebno u slučajevima kada su žrtve  nasilja, prijetnji, govora mržnje i drugih krivičnih djela. 

  Također, na sastanku je dogovoreno i učešće navedenih institucija u međusektoralnoj grupi za stvaranje pouzdane i jednostavne baze podataka o napadima na novinare kao nezavisnog instrumenta za mapiranje medijskih sloboda u BiH i  izvještavanje o poštivanju novinarskih prava od strane nadležnih državnih institucija.   

  Sastanak je dio aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta “Mapiranje medijskih sloboda i izvještavanje o poštivanju novinarskih prava u BiH” koji BH novinari  provode od aprila 2019. godine, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

  federalna.ba/Fena

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO