3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Uspostaviti sveobuhvatan sistem monitoriga nasilja nad novinarima

Potreban je sveobuhvatan, brz i pouzdan sistem informisanja i mobilizacije institucija države i organizacija civilnog društva u slučajevima napada, pritisaka i prijetnji novinarima i drugim medijskim djelatnicima kako bi se na najefikasniji način zaštitili novinari/ke i medijske slobode.

To je zaključeno tokom sastanka koordinatorice Linije za pomoć novinarima Une Telegrafčić sa pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihom Đuderijom, te predstavnikom Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH Edinom Ibrahimefendićem.

Tokom razgovora bilo je riječi o izradi jedinstvene metodologije i drugih sistemskih rješenja za praćenje sudskih postupaka koji se vode protiv novinara i medija, te o efikasnijim načinima vođenja istraga i okončanja sudskih postupaka u interesu novinara i slobode medija. 

Predstavnici Institucije Ombudsmena i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH su izrazili spremnost za sudjelovanjem u kreiranju metodologije, ali i u drugim aktivnostima koje provode  BH novinari sa ciljem unapređenja položaja i zaštite novinara posebno u slučajevima kada su žrtve  nasilja, prijetnji, govora mržnje i drugih krivičnih djela. 

Također, na sastanku je dogovoreno i učešće navedenih institucija u međusektoralnoj grupi za stvaranje pouzdane i jednostavne baze podataka o napadima na novinare kao nezavisnog instrumenta za mapiranje medijskih sloboda u BiH i  izvještavanje o poštivanju novinarskih prava od strane nadležnih državnih institucija.   

  Terme neovlašteno koriste vodu, ne može ih isključiti ni policija

Sastanak je dio aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta “Mapiranje medijskih sloboda i izvještavanje o poštivanju novinarskih prava u BiH” koji BH novinari  provode od aprila 2019. godine, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

federalna.ba/Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU