Uspostavljena saradnja između AEPTM-a i SUM-a

0
108

Sporazum o suradnji Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova (AEPTM) i Sveučilišta u Mostaru (SUM) u ponedjeljak su u sjedištu Agencije potpisali rektor SUM-a Zoran Tomić i ravnatelj Agencije Marko Vujević koji su, kao primarni cilj Sporazuma, istaknuli uspostavljanje partnerskih odnosa tih dviju institucija u stručnoj, obrazovnoj i znanstveno-istraživačkoj oblasti.

Potpisivanjem ovog sporazuma otvorena je mogućnost zajedničkog organiziranja znanstveno-istraživačkih aktivnosti, konferencija, simpozija, seminara, radionica i ulaganja zajedničkih napora za osiguranje financijskih sredstava iz vanjskih izvora financiranja, priopćeno je iz AEPTM-a.

“U složenoj sigurnosnoj situaciji, opterećenoj migrantskom krizom i različitim oblicima kriminaliteta, mora se odgovoriti znanstveno i stručno, i naravno moramo imati dobro obučene policijske službenike”, kazao je Vujević.

Istaknuo je kako su preseljenjem u novoizgrađeni kompleks, uvjeti za rad u Agenciji idealni.

“Naš cilj je ipak podići kvalitetu obuka na najvišu razinu. Želimo po profesionalnosti i izvrsnosti biti prepoznatljiv regionalni centar, a takav može biti jedino ako imamo stručne i kompetentne profesore i predavače, i ako iza naše agencije stoji znanstvena institucija kao što je Sveučilište u Mostaru”, naglasio je Vujević.

Dodao je kako smatra da će i ovaj sporazum doprinijeti razvoju agencije kojoj su temeljna policijska obuka i različiti vidovi specijalističkih obuka policijskih službenika, policijskih i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine zakonska nadležnost.

“Strateška zadaća SUM-a, osim primarne zadaće obrazovanja mladih naraštaja, je i doprinijeti i pomoći razvoju društvene zajednice. Upravo je potpisivanje sporazuma s Agencijom, koji uključuje i obrazovanje, doprinos Sveučilišta društvu i zajednici u kojoj djeluje“, naglasio je rektor Tomić.

Na sastanku s izaslanstvom SUM-a, uime Agencije, uz ravnatelja Vujevića, bili su zamjenik Saša Govedarica, načelnica Odjela za potporu Dunja Galić i šefica Odsjeka za pravne poslove Jelena Pupić. Uz rektora Tomića, u izaslanstvu Sveučilišta bili su prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Zdenko Klepić, prorektor za međusveučilišnu suradnju Vlado Majstorović, prorektor za znanost i razvoj Ivo Čolak, Tomislav Volarić iz Centra za IT – SUMIT, te iz Ureda rektora Damir Vasilj.

Gosti su obišli novoizgrađeni kompleks, posebice nastavni dio s kabinetima za laser-shot, e-learning, kriminalistiku, te sportsku dvoranu, teretanu i vanjske sportske terene.

Predstavnici SUM-a istaknuli su kako su kvaliteta izgrađenog kompleksa i mogućnosti koje pruža s ciljem priprema i održavanja najsuvremenijih obuka neupitni.

Potpisnici Sporazuma još jednom su naglasili postojanje svih preduvjeta za rad na zajedničkim istraživačkim projektima, izradi programa usavršavanja akademskog i stručnog kadra, proučavanje problema od zajedničkoga interesa i pronalaženje najboljih načina njihova rješavanja, kao i poticanje aktivnosti od zajedničkoga interesa za obje institucije, stoji u priopćenju.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare