Usvojena inicijativa o ukidanju PDV-a na hranu za bebe

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu kojom se od Vijeća ministara traži da u roku od 60 dana pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u radi povrata PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe roditelju ili staratelju djeteta u dobi do dvije godine.

Poslanici su usvojili i Prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma prema kojem se iz naziva Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije briše termin kleptokratija.

U drugom krugu glasanja poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja kojima se predviđa strože kažnjavanje onih koji odbiju alko-testiranje ili testiranje na droge.

Posebna kazna od 4.000 KM predviđena je za vozača ili instruktora koji odbije testiranje na prisustvo alkohola u krvi, droga ili lijekova, a, osim novčane, predviđena je i kazna zabrane vožnje na šest mjeseci i dodjeljivanje šest kaznenih bodova.

Poslanici nisu usvojili Izvještaj o sprovođenju izbora 2022. godine čiji podnosilac je Centralna izborna komisija BiH, kao ni Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti komisije, te će se o njima naknadno izjasniti.

Predstavnički dom dao je saglasnost i za ratifikaciju niza ugovora između BiH i međunarodnih finansijskih institucija.

Na sjednici usvojen je i zaključak poslanika SDP-a Saše Magazinovića za rješavanje problema aviokarata u institucijama BiH, kao i zaključak Šemsudina Mehmedovića kojim se od Kolegijuma doma traži da se u dnevnom redu za svaku sjednicu, pored broja, navede i sam naziv predložene inicijative.

akta.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU