Utvrđene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH


15.04.2021. 16:01 /
Izvor:
Akta.ba

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. 

“Cilj predloženog zakona je izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duvanske proizvode sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode”, navodi se u saopćenju.

Izmjenama i dopunom Zakona definiše se obaveza nastanka plaćanja akcize na duvanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda. 

 

Prema sada važećem zakonu, akciza na duvanske proizvode se plaća prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se kod drugih proizvoda plaća prilikom prvog prometa ili prilikom uvoza proizvoda. Praktično, to znači da se iznos akcize na duhanske proizvode plaćao čak i nekoliko mjeseci prije uvoza proizvoda ili njegovog puštanja u promet. 

 Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU