15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Uvažena žalba Tužilaštva BiH u predmetu Mensur Đakić i dr.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu protiv optuženih Mensura Đakića i Begzada Kajtazija donijelo presudu kojom se žalba branioca optuženog Mensura Đakića odbija kao neosnovana, dok se žalba Tužilaštva BiH izjavljena protiv osuđujućeg dijela navedene presude uvažava, pa se presuda Suda BiH od 10. septembra  2018. godine preinačava u dijelu odluke o kazni, i to na način da se optuženi Mensur Đakić osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od osam godina za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavljena protiv oslobađajućeg dijela presude se odbija kao neosnovana, pa se prvostepena presuda u tom dijelu potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 10. septembra  2018. optuženi Mensur Đakić oglašen je krivim da je, radnjama opisanim u izreci pobijane presude, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Nasuprot navedenom, optuženi Begzad Kajtazi oslobođen je od optužbe da bi, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke pobijane presude, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, kao i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu i potpuno ukine prvostepenu presudu te odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Branilac optuženog Mensura Đakića žalbu je izjavio i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog povrede krivičnog zakona, kao i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, a sve navedeno s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjela Suda BiH uvaži žalbu, te prvostepenu presudu preinači i optuženog oslobodi optužbe ili da prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH blagovremeno je dostavio branilac optuženog koji u svom odgovoru navodi da je žalba Tužilaštva neosnovana.

- Oglašavanje - uvažena žalba tužilaštva bih u predmetu mensur đakić i dr.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 8. marta ove godine na kojoj je ukratko iznesen sadržaj podnesenih žalbi, kao i odgovora, pri čemu su stranke i branioci ostali kod pismeno podnesenih podnesaka, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M.L.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima