Uz tenzije i nerede ustoličen mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Joanikije

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru, nakon svečane liturgije. Ceremoniji su prethodile tenzije i neredi, zbog čega je policija u više navrata reagirala korištenjem suzavca.

Prema posljednjim informacijama, privedeno je 14 osoba, dvije su uhapšene, a u današnjim neredima na Cetinju povrijeđeno je sedam policajaca.

Građani su još ranije napravili blokade na ulazima u Cetinje, a osim incidenata u gradu, haotična situacija vladala je danas i na lokaciji Belvedere, odnosno kružnom toku. Eskalirala je paljenjem guma, eksplozijom i pucnjevima.

Sveštenstvo je jutros vraćeno pri pokušaju da iz Podgorice dođe do Cetinja, a mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije na Cetinje su stigli helikopterom.

Mitropolit Joanikije je, nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru danas, rekao da će nam “trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podjele” dodavši da se na Cetinju moglo vidjeti “dosta podjela koje su vještački izazvane”.

“Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena” naveo je on.

“Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore” naveo je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.

Patrijarh Porfirije je poručio da je “mir ovdje potrebniji nego išta”, a poslao je i poruku narodu:

“Vi ste ovdje da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU