13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Uzrok požara u Domu za stare osobe u Zenici ljudski faktor

Duga i neizvjesna noć je iza štićenika i uposlenika Doma za stare osobe u Zenici. Nakon požara, uslijedio je proces vraćanja u ovu ustanovu. Uzrok nastanka vatre je ljudski faktor, najvjerovatnije konzumiranje cigarete. Prisutni kažu, pravo je čudo da niko nije nastradao.

U Domu miris dima, izgorjeli namještaj i jedna misao-imaju li se gdje vratiti ljudi čiji je ovo dom.

“Pola sata prije nego što će se to desiti, na nekih 200 metara zove nas socijalni radnik i pita šta se to dešava u domu. Mi kažemo ne znamo, mi smo u putu ka domu pa ćemo vidjeti i javiti. Međutim, kad sam ja došao ovdje, kad sam vidio prizor, nisam mogao izdržati. Nije da sam se uplašio, ja sam mislio da ću pasti s nogu. Ne vjerujući da je to tako”, dodaje Želimir Furijan, štičenik.

Iza 75 njih je neprospavana noć. Raduje ih povratak kući, kažu moglo je biti i gore, a kada je riječ o željama, postoji samo jedna.

“Da se malo bolje ovo opravi, da bude kako treba i ništa više”, kaže Ismet Ašćalić, štićenik.

Ovo su krevet i soba gdje je izbio požar i zaustavio se koji metar odavde. Oni koji su noćas spašavali ljudske živote kažu, pravo je čudo što niko nije nastradao.

A nije zbog brze reakcije svih. Od vatrogasaca, policije, ljekara, do sugrađana.

“Bila sam pred spavanje, zatekla nas je jako ta ružna vijest, već su poruke na mobitelu zujale. Svi mi, koji smo bili upoznati smo došli, jer smo osjećali da pripadamo ovoj kući i željeli da spasimo naše štićenike. Zatim smo se vrlo brzo organizovali i kvalitetno da ih izmjestimo na privremeni smještaj”, kaže Elma Škaljo, medicinska sestra u Domu za stara lica Zenica.

Na svu sreću, teže povrijeđenih nije bilo, a u narednim danima znaće se i kolika je materijalna šteta.

“Stanje naših korisnika je dobro i to je najbitnije u ovom trenutku. Kada je riječ o šteti još uvijek ne znam tačno. Mogu samo da kažem da kolika god bude, ona će se nadoknaditi. Ono što se ne može nadoknaditi jeste ljudski život, ne dao Bog neki vid invalidnosti”, dodaje Kemal Efendić, direktor.

A uzrok požara je ljudski faktor.

“Najvjerovatnije usljed konzumiranja cigareta na mjestu gdje se to nije trebalo raditi. Nakon izvršenih provjera, uzetih izjava od svih sudionika, izvršenih vještačenja, te dostavljanja nalaza i mišljenja inspektora za protivpožarnu zaštitu, policijski službenici će uputiti izvještaj Kantonalnim tužilaštvu ZDK na odluku i dalje postupanje”, kaže Elvedin Fisek Glasnogovornik mupa ZDK.

Nakon ovog dogadjaja, otvorilo se i pitanje funkcionalnosti Doma za stara lica, koji prvobitno bio namijenjen za nezbrinutu djecu.

“To je namjenski tako rađeno, vidite da je ovdje sve usko, malo, za djecu predviđeno. I što je najgore za ovu populaciju, ima mnogo stepenica. Dom penzionera se sasvim drugačije radi”, kaže Zvjezdan Turkić, projektant objekta, arhitekta.

No, štićenici kažu da su se navikli živjeti u ovoj zgradi. Ona je njihov dom, a svi oni jedna porodica. (n1)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU