Vacos Baby Monitor recenzija kamere za nadzor male djece

Prvi put na recenziji imam gadget koji vodi računa o malenoj djeci. Vacos Baby Monitor, kako mu je puno ime, namijenjen je udaljenom nadzoru djece. U slučajevima kada ste vi u dnevnom boravku, a dijete spava u svojoj sobi, recimo. Ili kad se igra s igračkama, a vi u kuhinji pripremate ručak. Vjerujem da ste već upoznati sa sličnim uređajima, bilo da je riječ o dječjim video monitorima ili da je u pitanju BabyPhone. Razlika je u tome što Vacos Baby Monitor ima vrlo specifičnu zaštitnu funkciju i za rad nije potrebna aplikacija niti povezivanje s mobitelom. Kamera i monitor rade na vlastitoj, privatnoj frekvenciji, bez potrebe za internetom. Zbog ove funkcije Vacos Baby Monitor je izvanredno siguran i za dva koraka ispred sličnih uređaja.

vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece
vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece

Cijeli sustav je došao u sigurno zapakovanoj kutiji. U njoj su kamera, monitor, dva punjača s pripadajućim kabelima, nosač i vijci kojim se kamera može postaviti na zid te papirologija. Unutra su i dvije zgodne silikonske dekoracije, koje se stave na kameru. Proizvođač upozorava kako je potrebno nekoliko sati puniti bateriju monitora prije upotrebe. Priključio sam monitor na struju i ostavio ga tako do ujutro. Nakon toga sam postavio kameru u dječju sobu i uključio ju. Ostalo je još samo povezati ju s monitorom.

Povezivanje s Vacos Baby Monitor

Vacos Baby Monitor je uvjerljivo najjednostavnija kamera koju sam ikada testirao. Treba tek uključiti kameru u utičnicu, a onda uključiti monitor. Potrebno je dvije do tri sekunde držati dugme za uključivanje, nakon čega će se pojaviti slika. Signal će biti stabilan i do 300 metara na otvorenome, tvrdi proizvođač.

Nitko od nas neće paziti dijete koje je na drugom kraju oranice, nego u vlastitom domu, gdje se signal pokazao stabilnim po cijeloj kući. Bez obzira u kojoj sam se prostoriji nalazio (kuća je cca. 150 m2), nije bilo nikakvih smetnji u prijenosu. Čak sam izašao u dvorište i udaljio se dvadesetak metara kako bih provjerio kada će puknuti veza, ali opet nije bilo nikakvih problema.

vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece
vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece

Kao što sam rekao u uvodu, Vacos Baby Monitor ne treba internet, mobilnu aplikaciju niti bilo što slično za rad. Temelji se na 2.4 GHz FHSS (Frequency-Hopping Spread Spectrum) tehnologiji, što je metoda prijenosa radio-signala sa stalnom, rapidnom izmjenom frekvencije. To znači da je prijenos između kamere i monitora zaštićen jakom eknripcijom, dakle siguran od neželjenih upada i špijuniranja neželjenih očiju.

Kako radi kamera

Kamera dolazi u HD rezoluciji (720p) i daje prilično dobre snimke. Sposobna je za 1,5x ili 2x digitalno zumiranje, što omogućava bolji pregled detalja u sobi. Čini se kao sitnica, ali pomoći će vidjeti što je to točno dijete dohvatilo rukom i s čime se igra. Noćno snimanje također daje sasvim dovoljno detalja da znate što dijete u danom trenutku radi. Kameru je moguće okretati do 355 stupnjeva po vodoravnoj te 55 stupnjeva po okomitoj osi. Drugim riječima, cijela će vam soba biti na oku, što je izuzetno korisno ako je dijete prohodalo. Koja je korist od kamere, ako je fiksirana samo na jednu točku?

vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece
čuvanje djeteta dok se kuha ručak

Iskreno, očekivao sam bolju rezoluciju nego 720p. Već godinama recenziram različite gadgete, pa sam navikao biti izbirljiv. Tijekom korištenja Vacos Baby Monitora, shvatio sam da uopće nema potrebe za većom rezolucijom, prije svega zbog prirode samoga uređaja. Svrha mu je nadgledati malo dijete i isporučit će upravo to u vrlo pristojnoj rezoluciji. Sve što se snima, gleda se na ekranu dijagonale 5 inča, stoga bilo što veće od 720p nema smisla.

Više s Geek.hr: Annke NC400 nazdorna kamera [RECENZIJA]

Na kameri se nalazi zvučnik i mikrofon, zbog čega je moguća dvosmjerna komunikacija između vas i djeteta. Pokušao sam komunicirati s dvogodišnjom kćeri na taj način, ali jedino što sam postigao jest da se ona pokuša popeti na ormar da skine kameru, malo je trebalo da ju dohvati. To nije dijete, to je zmaj!

Kao što vidite, ova funkcija je puno korisnija s bebačima, osobito jer će se s monitora oglasiti alarm čim mikrofon na kameri registrira dječji plač. Još jedna super-korisna funkcija je senzor temperature, koji se nalazi na kameri. Moguće je postaviti temperaturni raspon u kojem se dijete osjeća ugodno. Ja sam ga, recimo, postavio između 20 i 28 C. Kad god bi temperatura pala ispod ili porasla iznad te granice, dobio bih obavijest o prijeđenom pragu tolerancije.

Kako radi monitor

Pet inča ekrana sasvim je dovoljno za nadgledanje djeteta. Prijenos tijekom dana je jako dobar, dok se kod noćnog snimanja primijeti pomalo zrnata slika. To svejedno nimalo ne utječe da jasno vidite što vam dijete radi. Sve što kamera snimi, moguće je zabilježiti na memorijsku karticu, čiji se utor nalazi na dnu monitora. Zapravo poželjno ju je kupiti, (podržane su kartice kapaciteta do 256GB), jer vam inače ostaje samo prijenos uživo. Monitor ima ugrađenu bateriju kapaciteta 3000 mAh, koja će potrajati šest do osam sati, zavisno od korištenja. Nekako sumnjam da će itko ostaviti dijete samo više od osam sati dnevno.

vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece
vacos baby monitor ima iznenađujuće puno korisnih opcija

Funkcijama uređaja se upravlja pomoću tipki desno od ekrana. Pritiskom na gornju desnu tipku ulazi se u izbornik. Prva opcija u njemu je glazba za uspavljivanje djeteta, a ima ih ukupno pet. Izaberite jednu, a s kamere će zasvirati umirujuća melodija. Sljedeća opcija je podešavanje osjetljivosti na zvukove djeteta. Možete podesiti da dobijete obavijest čim dijete malo šušne, a ako je sklono huliganskom ponašanju, slobodno možete podići letvicu malo više. Slijedi senzor temperature kojeg sam već opisao, a zatim tajmer za hranjenje djeteta. Uz dobivenu obavijest za zvukove, moguće ih je dobiti i kad kamera registrira pokret, što je praktično.

Više s Geek.hr: Kako zaštititi mobitel od koronavirusa?

Preostale opcije tiču se samog Vacos Baby Monitora, kao kad će se (i hoće li se) ugasiti ekran da se štedi baterija. Tu su još opcije snimanja na karticu ako ju imate, te dodatne opcije poput podešavanja sata te provjere za softverske nadogradnje. Na monitoru možete, inače, pratiti do četiri ovakve kamere, što ovdje očito nije slučaj.

KUPI VACOS BABY MONITOR

Zaključak

Nisam očekivao ovako puno mogućnosti od gadgeta ove vrste. Svoj posao radi jako dobro, jedina stvar za koju mogu reći da mi ide (jako) na živce jest sat, koji ne pruža mogućnost podešavanja na 24-satno vrijeme. Samo AM/PM, što me stalno zbunjivalo. Proizvođač kaže da će skora nadogradnja softvera riješiti ovu sitnicu. Doseg signala je fenomenalan, nije bilo smetnji niti s četiri zida između kamere i monitora. Sustav je iskoristiv i kad dijete poraste, jer se može koristiti za nadzor doma. Ako se odlučite na kupnju, preporučam da nabavite i memorijsku karticu. Snimit će ludorije koje dijete izvodi, a kojima inače nikad ne biste svjedočili.

vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece
vacos baby monitor recenzija kamere za nadzor male djece

geek.hr/clanak/vacos-baby-monitor-recenzija/”>Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU