Vakcina Pfizer/BioNTech efikasna protiv mutiranih oblika koronavirusa

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech mogla bi biti efikasna u suzbijanju mutacija koronavirusa koje su otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi

Kompanije Pfizer i BioNTech su predstavile rezultate istraživanja efikasnosti vakcine protiv mutiranih oblika koronavirusa koji su otkriveni u Velikoj Britaniji (N501Y) i Južnoj Africi (E484K).

Prema rezultatima koji su objavljenu u časopisu “Nature Medicine“, u istraživanju je učestvovalo 20 ispitanika. Uzorci ispitanika su uzeti u drugoj ili četvrtoj sedmici nakon druge doze vakcine Pfizer/BioNTech.

Istraživanje je pokazalo da je efikasnost vakcine nešto malo veća kada je u pitanju mutirani oblik N501Y, u odnosu na E484K, prenosi Anadolu Agency (AA).

Profesor molekularne virologije na Univerzitetu u Nottinghamu Jonathan Ball izjavio je da su rezultati istraživanja obećavajući.

Prethodno je Univerzitet Oxford saopćio da su istraživanja pokazala da vakcina koju je razvila AstraZeneca nudi “minimalnu zaštitu” protiv srednje teških simptoma izazvanih novim sojem iz Južne Afrike.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU