-7.1 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Vakcinu protiv kolere dobilo 400.000 stanovnika Jemena

  -

  Šestodnevna kampanja oralne vakcinacije protiv kolere obuhvatila je skoro 400.000 ljudi, među kojima skoro 65.000, djece ispod pet godina starosti u jemenskim gradovima   Adenu, Al Dhale’eu i Taizi, gdje je registrovan veliki broj sumnjivih slučajeva kolere i akutne dijareje, saopćeno je u četvrtak iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

  U prvih nekoliko mjeseci u 2019. godini zabilježeno je povećanje prijavljenih slučajeva akutne dijareje u više od 95 posto oblasti širom Jemena. Između januara i kraj jula tekuće godine registrovano je skoro 536.000 sumnjivih slučajeva i 733 smrtna slučaja povezana s epidemijom. Djeca mlađa od pet godina perdstavljaju četvrtinu svih sumnjivih slučajeva, navodi WHO.

  Kampanja vakcinacije, koju provode zdravstvene vlasti, UNICEF i WHO, omogućena je zahvaljujući GAVI-ju Alijansi za vakcinaciju, ivanrednom zdravstvenom i prehrambenom projektu Svjetske banke.

  – U jeku borbi u okolnim regijama, više od 800 zdravstvenih radnika, hrabrih muškaraca i žena, riskiralo je živote kako bi se domogli zajednica pogođenih kolerom – oni su istinski heroji – izjavio je   Altaf Musani, predstavnik WHO u Jemenu.

  Od aprila 2017. epidemije kolere i akutne dijareje u Jemenu zahvatile su oko dva miliona ljudi i 3.500 smrtnih slučajeva povezanih s njima. Skoro trećinu od ukupnog broja čine djeca mlađa od pet godina od kojih je 711 preminulo. Epidemija tih bolesti u Jemenu ostala je najveća u svijetu, saopćila je u četvrtak WHO.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO