Na današnjoj telefonskoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku kojom se proglašava epizoda “Uzbune”.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer su zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične tvari u zraku (300 µg/m3) na automatskim stanicama Otoka (316 µg/m3) i Ilijaš (332 µg/m3).

Također, visoke koncentracije PM10 čestica su zabilježene i danas. Na automatskoj stanici Vijećnica prosječne dnevne vrijednosti za ovaj polutant izmjerene do 8 sati su iznosile 286 µg/m3,, na Otoci 422 µg/m3 , Ilidži 425 µg/m3 i Ilijašu 557 µg/m3, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u narednih 48 sati očekuje stabilna vremenska situacija, bez vjetra i padavina uz pojavu temperaturne inverzije.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode “Uzbuna” su slijedeće:

– U zoni A: “Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo (Sl. novine KS, 30/17).

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja Plana.

– Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave, prenosi radiosarajevo.

– Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „Upozorenje“ i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo.

Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

 

Loading..
ChatBot

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o