Vatrogascu Muharemu Hujduru i policajcu Erminu Mujezinoviću Zlatna značka civilne zaštite ZDK

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona uručio je na svečanoj sjednici povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH i Svjetskog dana civilne zaštite, priznanja pojedincima i kolektivima za 2022. godinu.

Komandant KŠCZ-a i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak uručio je najviše prizannje “Zlatnu značku” Muharemu Hujduru iz Tešnja, članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah, za izuzetan doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja od požara i uspostavljanje Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, te Erminu Mujezinoviću, policajcu Policijske stanice Crkvice Zenica, koji je 20. marta 2021. godine spasio trogodišnjeg dječaka od utapanja u rijeci Bosni.

Pismenu zahvalnicu KŠCZ-a dobili su Amir Džinić iz Olova, MZ Bijela Ploča i UG “Fojničani” iz Maglaja te Benis Džinić iz Zavidovića, dok je Pismena pohvala KŠCZ-a dodijeljena Interventnoj spasilačkoj službi Zenica, Demiru Šabanoviću i Sanjinu Smriki iz Zenice, Selveru Mahmiću iz Maglaja, Mirzetu Suljagiću iz Breze te Suadu Pandžiću iz Visokog.

Na prijedlog KUCZ-a dodijeljena su priznanja za učešće u akciji pronalaska tijela dva turska državljanina, radnika kompanije “Cengiz”, koji su se 08. novembra prošle godine utopili u rijeci Bosni nakon pada sa skele na gradilištu autoputa 5C. Jedinici za spašavanje na vodi Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta, koja je ustupila tim spasilaca sa sonarom, uručena je pismena zahvalnica, dok je Blaženka Mamić iz Općinske službe civilne zaštite Žepče dobila pismenu pohvalu za nesebičan angažman i koordinaciju spasilačkih timova koji su učestvovali u ovoj akciji.

Isak je rekao da je KŠCZ prošle godine izdvajao sredstva za opremanje i obučavanje, kako kantonalnih, tako i općinskih struktura civilne zaštite i spašavanja, te nastavak saniranja posljedica i šteta od ranijih prirodnih i drugih nesreća. Dodao je i kako je iz budžeta i sredstava civilne zaštite u 2021. godini izdvojeno oko 300.000 KM, dok je za preventivne mjere utrošeno oko 200.000 KM, prvenstveno na prevenciji klizišta u lokalnim zajednicama. Dodatno, nastavljena je praksa jačanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u ZDK-u, pa je za nabavku navalnog vatrogasnog vozila Službe spašavanja od požara u općini Tešanj izdvojeno 40.000 KM.

Posebno je istakao očekivanje od kantonalne i federalne službe civilne zaštite da u 2022. godini još aktivnije rade na jačanju struktura civilne zaštite, kao i edukaciji članova svih jedinica u sistemu civilne zaštite.

-Svi u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u kriznim situacijama, koji moraju biti na prvoj liniji, moraju u potpunosti preuzeti svoju ulogu spremni i obučeni. Ranije situacije su pokazale da moramo imati spremne i obučene ljude, a ne samo spiskove na papiru na koje se može samo djelimično računati – dodao je Isak.

Načelnik KŠCZ-a i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić rekao je da je civilna zaštita imala značajnu ulogu tokom pandemije virusa korona, te da je većina nabavki medicinske i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog i javnog sektora vršena preko ove uprave.

-Javnost je upoznata s aferama vezano za nabavke tokom pandemije, jer su mnogi zloupotrebljavali dobavljače koji su isporučivali opremu. Međutim, KŠCZ i Vlada ZDK su se opredijelili da svu opremu nabavljamo preko UNDP-a, tako da smo dobili kvalitetnu opremu po daleko nižim cijenama od tržišnih – rekao je Aličić.

vatrogascu muharemu hujduru i policajcu erminu mujezinoviću zlatna značka civilne zaštite zdk
zdk.ba
vatrogascu muharemu hujduru i policajcu erminu mujezinoviću zlatna značka civilne zaštite zdk
zdk.ba

Press služba ZDK

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU