-0.1 C
Sarajevo
Subota, 29 siječnja, 2022
Još

  Važna obavijest iz Službe hitne medicinske pomoći Travnik

  Iz Službe hitne medicinske pomoći Travnik upućena je obavijest za građane o tome šta je opravdano, a šta nije kada se pozove hitna pomoć.

  Obavijest prenosimo u cijelosti:

  - Oglašavanje -

  Služba hitne medicinske pomoći (SHMP) organizira se s ciljem hitnog medicinskog zbrinjavanja osoba kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život, pojedini organi ili dijelovi tijela,odnosno osoba koje bi u kratkom vremenu moglepostati životno ugrožene, a sve u svrhu maksimalnog skraćenja vremena od nastanka hitnog stanja do početka postupka završnog liječenja

  Naši podaci govore da SHMP u više od polovine slučajeva interveniše zbog stanja koja nisu hitna i da je preopterećena nepotrebnim pozivima. Opterećenje službe „nehitnim“ pacijentima potencijalno dovodi u opasnost pružanje hitne pomoći osobama kojima je zaista ugrožen život ili im je teško narušeno zdravlje jer se može dogoditi da ti pacijenti u ključnom trenutku ostanu bez pomoći ili je dobiju sa zakašnjenjem. S druge strane, nepotrebni pozivi na broj 124 zauzimaju telefonsku liniju i onemogućavaju pozive onima čiji je život ugrožen.

  Kada pozvati 124?

  HMP na broj 124 treba pozvati u situacijama kada je nekome direktno ugrožen život ili mu je teško narušeno zdravlje, dakle u slučaju ozljeda i bolesti/stanja koja ugrožavaju život ili koja mogu ugroziti život ako se hitno ne započne liječenje.

  Kad pozove broj124, pozivatelj stupa u kontakt s medicinskim radnikom (tehničar,ljekar). Po standardnom protokolu vodi se razgovor sa ciljnim pitanjima te na temelju dobivenih informacija određuje se stepen prioriteta te način i vrsta odgovora hitne medicinske službe.Medicinski radnik takođe daje telefonske upute pozivatelju kako pomoći unesrećenoj osobi do dolaska tima SHMP, a postoji li potreba daju i telefonske upute za pružanje prve pomoći.

  Ako građani nisu sigurni da li je riječ o hitnom stanju, trebaju pozvati svog ordinirajućeg ljekara koji najbolje poznaje istoriju bolesti svojih pacijenata. Izvan radnog vremena treba se obratiti ljekaru u dežurnoj ambulanti u Domu zdravlja.

  Koja su to hitna stanja?

  naglo nastale poteškoće u disanju
  gušenje stranim tijelom
  zastoj rada srca i disanja
  gubitak svijesti
  iznenadna bol u grudnom košu
  iznenadno ubrzanje/usporenje rada srca ili nepravilni otkucaji srca
  grčevi (konvulzije)
  otežan govor, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica
  povrede nastale u saobraćajnim nesrećama i ostale iznenadno nastale povrede (padovi s visine, životinjski ugrizi, ubodi, prostrijeli…)
  neuobičajeno krvarenje na bilo koji od prirodnih otvora tijela
  udar električne struje ili groma
  pothlađivanje, toplotni udar, opekotine, utapanje
  trovanje lijekovima / narkoticima / hemikalijama
  alergijske reakcije
  iznenadna i neuobičajena bol (jaka glavobolja, jaka bol u grudima,trbuhu,leđima…)
  iznenadne promjene ponašanja koje dovode u opasnost bolesnika ili okolinu (psihoze, pokušaj samoubistva / ubistva…)

  dr. Nerma Zjajo, šef Službe HMP

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO