Važno obavještenje za one koji žele raditi u Njemačkoj – TNTPortal

Građani BiH koji su zakazali termine za dobijanje radne dozvole za rad u Njemačkoj u sklopu Pravila za zapadni Balkan morat će se ponovo prijaviti.

Potvrđeno je to Nezavisnim novinama u Ambasadi Njemačke u BiH.Naime, kako su pojasnili, od 1. januara na snagu stupa na snagu nova uredba, koja predstavlja nastavak uredbe koja prestaje da važi krajem 2020. godine, a da bi se građani BiH mogli prijaviti za dobijanje radne dozvole u Njemačkoj morat će se prijaviti na web-stranici Ambasade za zakazivanje termina, bez obzira na to da li su već ranije imali rezervisan termin, jer dosadašnji termini više neće važiti.

Važno je napomenuti da ovo ne važi za zapošljavanje kvalifikovane radne snage, kao i za deficitarna zanimanja, već se odnosi samo na Pravilo za zapadni Balkan.

U Ambasadi Njemačke ističu da od 1. januara 2021. godine na snagu stupa pravilo koje će naslijediti postojeće.

"Time je savezna vlada i nakon 2020. godine omogućila građanima Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. Kao i dosad, ovo pravilo vrijedi za bilo koju vrstu zaposlenja, nezavisno od toga da li osoba posjeduje priznate kvalifikacije ili ne. Ovo novo pravilo će vrijediti do kraja 2023. godine", naglasili su oni za "Nezavisne".

Preciziraju da i dalje uslov za dobijanje vize ostaje potreba dobijanja potvrde Savezne agencije za rad Njemačke.

Termini za podnošenje zahtjeva u skladu s novim pravilom će biti otvoreni čim se ukinu ograničenja putovanja koja su trenutno na snazi zbog pandemije kovida, kada će se moći nastaviti s izdavanjem odgovarajućih viza. Željeni termini, koji su zakazani u skladu s dosadašnjim pravilom, više neće moći biti uzeti u obzir. Isto važi i za termine koji su dodijeljeni s konkretnim datumima i satnicama, a nisu mogli biti ostvareni nakon zatvaranja Odjeljenja za vize zbog uslova izazvanih koronom”, naglasili su Nezavisnim, uz napomenu da se dodatne informacije mogu naći na stranici Ambasade.

Podsjećanja radi, sve do kraja ljeta ove godine nije bilo izvjesno da li će pravilo biti produženo, a pozitivna odluka donesena je na insistiranje njemačkih poslodavaca, posebno u građevinskom sektoru, koji su istakli da bez strane radne snage neće biti u mogućnosti da ispune sve ugovore.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU