Važno saopćenje Policijske uprave Jajce

Poštovani građani informiramo vas da su PU Jajce i njene org. jedinice PS i ove godine sačinile i provode Planove pojačanih mjera i radnji, povodom nastupajućih Božićnih blagdana i Novogodišnjih praznika, počevši od 20.12.2019.god. do 15.01.2020. god.

Naša operativna saznanja ukazuju da je pred nama period u kojem bi moglo doći do pojačanih aktivnosti krimogenih osoba, povezanih s izraženom problematikom izvršenja kaznenih djela KD, teških krađa i provala u objekte, razbojništava, prijevara, krađa motornih vozila, pojačane upotrebe pirotehničkih sredstava, oružja i drugih vrsta minsko-eksplozivnih sredstava i naprava, kao i pojačano konzumiranje alkohola i drugih narkotičkih sredstava.

Procjenjujemo da će na opisani način, doći do pogoršanja stanja sigurnosti, narušavanja javnog reda i mira, kršenja prometnih propisa i ispoljavanja drugih nezakonitosti u ponašanju  organiziranih grupa ili pojedinaca, što bi moglo dovesti do usložnjavanja  sigurnosne situacije i samog ugrožavanja života i imovine građana.

Što ukazuje na potrebu efikasnog djelovanja policije i poduzimanju pojačanih mjera i planskih aktivnosti, kao i podizanju same svijesti i ponašanju svih, a sve u cilju stvaranja povoljnih uvjeta i optimalnog sigurnosnog ambijenta tijekom predstojećih blagdana.

Policija svakodnevno prevenira, upozoravajući neodgovorne građane na opasnosti i pojavne oblike nezakonitog ponašanja, posebno trgovce, maloljetnike i djecu kako bi iste upozorili na opasnosti od zloupotrebe oružja, eksplozivnih i drugih pirotehničkih sredstava,.

Upozoravamo da je u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv JRIM-a SBK/KSB Travnik na javnom mjestu zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnih tijela, a istovremeno njihova upotreba kažnjiva.

Savjetujemo građanima i maloljetnicima posebno da je najbolja preventiva poštivanje zakonskih propisa i nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, kako ne bi došlo do nežaljenih posljedica.

Svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan  Božić i nastupajuće božićne blagdane, te svim građanima sretnu i uspješnu Novu 2020.godinu, sa željom da ih provedu u miru, zdravlju i sreći, stoji u saopćenju PU Jajce.

 

Vaša policija!

Načelnik PU Jajce, Bare Pršlja

 

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU