VELIKA PROMJENA U OVOM GIGANTU Ford predstavlja posljednjeg Mustanga benzinca

Šest generacija modela Ford Mustang u prethodnih šest decenija bili su odraz priorteta i ambicija ove kompanije.

Sedma generacija, čija se premijera očekuje sa nekoliko sedmica, biće refleksija velikih promjena u američkom gigantu.

Ford ukida radna mjesta i vrši reorganizaciju radne snage da bi dao prioritet električnim vozilima, koja su od početka godine činila manje od tri odsto Fordove prodaje u Americi. Promjene se dešavaju brzo, pa je od 1. aprila prodato 286 više primjeraka električnog krosovera Mustang Mach-E nego benzinske varijante legendarnog kupea.

U takvoj atmosferi se priprema 2024 Mustang. Automobil dobija novu platformu S650, ali se ne očekuju drastične razlike u odnosu na sadašnju S550. Odbačen je plan o hibridnoj varijanti, tvrde izvori iz Forda, a automobil neće imati ni pogon na svim točkovima, o čemu se takođe spekulisalo.

Umjesto toga, biće zadržana forma sportskog kupea sa zadnjim pogonom.

Ford je obavijestio snabdjevače da produžava proizvodni vijek modela sa šest na osam godina, ali da je sigurno da će ovo biti posljednji Mustang sa benzinskim pogonom prije očekivanog prelaska na baterije oko 2030.

Dodge već sljedeće godine završava proizvodnju benzinskih modela Charger i Cahllenger, a očekuje se da će General Motors 2025. godine okončati proizvodnju Camara, koji se ionako slabo prodaje.

BONUS VIDEO:

VELIKA PROMJENA U OVOM GIGANTU Ford predstavlja posljednjeg Mustanga benzinca appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU