Veliki pad cijene nafte na svjetskom tržištu uprkos smanjenju proizvodnje

Cijene nafte su danas na svjetskom tržištu pale na najniži nivo od kraja marta. Razlog za to su slabi ekonomski pokazatelji iz Kine, očekivano povećanje kamatnih stopa američkog Feda i Evropske centralne banke, kao i velika ponuda.

Cijene nafte u prethodnom su trgovinskom danu pale više od jednog dolara. Tržište je zanemarilo vijest da je u aprilu pala proizvodnja nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), a veću pažnju je usmjerena na zemlje pod sankcijama Rusiju i Iran, koje su nastavile pronalaziti tržište za svoju sirovu naftu.

Iranska proizvodnja nafte premašila je tri miliona barela dnevno (bpd). Iran je 2021. u prosjeku crpio 2.4 miliona bpd, a pod sankcijama je SAD-a od 2018. godine. Cijene nafte također su se našle pod udarom kineskih službenih podataka objavljenih u nedjelju, koji su pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte u aprilu neočekivano pala.

Nejasni ekonomski pokazatelji u drugim dijelovima svijeta također su potakle pad cijena nafte. Ulagači će smjernice dalje tražiti od očekivanih povećanja kamatnih stopa središnjih banaka koje se bore protiv inflacije, koji bi mogli usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za energijom.

Očekuje se da će američki Fed u srijedu kamatne stope povećati za 0,25 postotnih bodova. Također se očekuje da će i ECB podići stope na redovnom sastanku u četvrtak. OPEC je danas objavio da je cijena barela nafte njegovih članica u ponedjeljak neznatno ojačala, na 80.03 dolara.

KLIX.BA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU