Veliki Šabanov hit napisao je konobar i to za 10 minuta

veliki šabanov hit napisao je konobar i to za 10 minuta


Pjevač Šaban Šaulić važio je za “Kralja narodne muzike”, a mnoge njegove pjesme i danas se slušaju kao i prije nekoliko decenija, kada su se pojavile.

Njegov veliki hit “Uvenuće narcis beli” bio je prvi koji je pjevač samostalno komponovao, a riječi pjesme je napisao Branislav Cvetinović Laki, ugostitelj rodom iz Šapca, piše Baštabalkana.

Laki je u to vrijeme radio kao konobar u “Beograđanki” i već je imao nekoliko napisanih pjesama koje je, kako je tvrdio, uvijek pisao po osjećaju.

“Idem sa Slavije do Zelenog venca da se vidim sa djevojkom. Na Slaviji, babe iz Bijelog Potoka prodaju cvijeće. Meni se dopali bijeli narcisi. Uzmem buket, sjednem u trolu i siđem na Terazijama, pa kroz Sremsku do Zelenjaka. Dođem u prodavnicu gdje je ona radila, a nje nema. Dva je sata, oni rade do tri. Zakasnio, ona već otišla”, rekao je svojevremeno Laki, prenosi pomenuti medij.

U prodavnici u kojoj je radila pomenuta djevojka, radio je i njegov poznanik i zemljak Žika.

“Reče mi Žika da uđem. Bio je neki stočić gdje su zaposleni pili kafu. U to vrijeme je popularan bio vinjak. Pita me Žika šta ću da pijem, kažem mu: ‘Vinjak’. Sjednem za taj sto, a njena slika na stolu. Kažem ja njemu: ‘Žiko, ja sam zadovoljan i slikom! Daj mi samo neku vazu da ubacim ovo cvijeće’. Ubacim narcise, popijem vinjak. Pita me hoću li kafu, kažem da neću. Već je petnaest do tri, radnja se zatvara, vrijeme je da pođemo. Izlazimo iz radnje, a Žika u jednom trenutku kaže: ‘Bane, stani. Idi uzmi cvijeće, UVENUĆE!’ Kažem mu: ‘Nek’ uvene, to je za nju. Kad dođe u ponedjeljak, ako su uveli, tako je moralo da bude. Narcisi će kad-tad uvenuti’”, prisjetio se on dalje.

“Nisam žurio, bilo je tri sata, a ja radio tek od pet. Idem tako i do Moskve već napišem prvu strofu: ‘Želeo sam sinoć da te vidim, nisam mog’o svoju čežnju skriti, mislio sam da ćeš biti sama, hteo sam ti cveće pokloniti’. Stižem u Beograđanku, presvučem se, pa uzmem papir i olovku, izađem na terasu i dovršim pjesmu. Nije prošlo pet minuta, a portir mi sa vrata kaže: ‘Traže te dvojica’”, pričao je Cvetinović.

Ta dvojica bili su violinista Veroljub Jovanović i pjevač Šaban Šaulić.

“Otkud sad oni, zapitah se. Ponudim im piće, pa onako razgovarasmo dok mi ne počne smjena. Kad sam ih ispratio, kod lifta mene Šaban upita da li možda imam neki tekst za njega. ‘Imam turneju po Austriji, idem s Veroljubom, pa usput da mi ne bude dosadno da napravim pjesmu na tvoj tekst’, reče Šaban. Kažem mu: ‘Evo, jedna svježe napisana’. Sjećam se, zelenom olovkom bila je napisana na parčetu papira koji sam iz džepa izvadio pred njim. Šaban je odmah uzeo da čita. Stigao lift, ali on ne ulazi u njega, čita pjesmu pažljivo. ‘Sviđa mi se! Kad se vratim, imamo pjesmu’. Tako je i bilo”, ispričao je Laki, prenosi Baštabalkana.

Pjesma je postala veliki hit koji se i danas rado sluša.

(Objektiv.rs)Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU