Veliki štrajk radnika u Njemačkoj, očekuju se problemi u saobraćaju

U Njemačkoj danas počinje veliki štrajk pri čemu će biti uzokovani veliki problemi u javnom prevozu i na aerodromima.

Neposredno pred početak štrajka sindikati i poslodavci se snažno pridržavaju svojih stavova i lideri radničkih udruženja upozoravaju da je povećanje plate “pitanje preživljavanja više hiljada radnika”, dok uprava smatra da su zahtjevi i obustava rada “u potpunosti pretjerani”.

Ovi štrajkovi posljednji su u nizu sličnih protesta u većim evropskim državama jer veće cijene hrane i energije utiču na kvalitet životnog standarda.

Njemačka je posebno teško pogođena visokom inflacijom. Potrošačke cijene u Njemačkoj bile su u porastu više od očekivanog u februaru i za 9,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Značajno povećanje plate je pitanje preživljavanja više hiljada zaposlenih”, naglasio je lider radničkog sindikata “Verdi” Frank Verneke za lokalne medije.

Francuska se, takođe od početka godine suočava sa nizom obustava rada i protesta usljed pokušaja vlasti da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Međutim, zvaničnici u Njemačkoj iznose jasan stav da je njihova borba jedino oko plate. Sindikat “Verdi” pregovara ispred oko 2,5 miliona zaposlenih u državnom sektoru, uključujući javni prevoz i aerodrome. Sindikat radnika željeznica i prevoza “EVG” vodi pregovore u ime oko 230.000 zaposlenih u kompaniji “Deutsche ban” i autobuskim firmama.

“Verdi” traži povećanje prosječne plate od 10,5 odsto čime bi primanja bila povećana za najmanje 500 eura, dok EVG zahtjeva povišice od 12 odsto ili za najmanje 600 eura.

Srna

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU