25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Veliko arheološko otkriće u Tuzli: Pronađen rimski vodovod (FOTO)

  U Gornjoj Tuzli danas je javnosti predstavljeno vrijedno arheološko otkriće iz doba rimske vladavine, a riječ je o starom vodovodu dužine 11,2 metara, pišu Nezavisne.

  Filozofski fakultet, Muzej sjeveroistočne Bosne i Zavod za zaštitu kulturno istorijskog nasljeđa TK zajedno su radili na ovom arheološkom istraživanju uz pomoć studenata.

  Vodovod je pronađen u dvorištu Mehmeda Ajdaslića prilikom iskopa za kuću i izgradnje potpornog zida koji je radio njegov komšija. Pretpostavlja se da je vodovod snabdijevao jedan veliki objekat tipa rimske vile rustike, odnosno, rimskog poljoprivrednog naselja koje je imalo veliki broj robova i stoke kao i moguće zanatske radionice i gospodarsku vilu.

  veliko arheološko otkriće u tuzli: pronađen rimski vodovod (foto)

  “Otkriće ovog vodovoda predstavlja ogroman doprinos za nauku, za BiH i za Tuzlu. Imamo prvi pravi veliki dokaz o rimskom dobu, odnosno, o postojanju života u rimsko doba”, kazala je Mersiha Imamović, profesorica sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Tuzla.

  Ona je pojasnila da su Rimljani imali tri vrste sprovođenja vode, kroz olovne cijevi, kroz cijevi od pečene zemlje te kroz ozidani rimski kanal poput ovog pronađenog u Gornjoj Tuzli koji je napravljen od od specijalnog maltera od bijelog pijeska i krečnjaka koji nije propuštao vodu.

  veliko arheološko otkriće u tuzli: pronađen rimski vodovod (foto)

  Jedan dio nedostaje te se pretpostavlja da ga ja odnijelo klizište.

  “U ovom dijelu se može jasno vidjeti taj kanal kuda je prolazila voda. Cigle su bile preklopljene. Zatekli smo ih ovako u ovom položaju. Vjerovatno deformacija tokom slijeganja zemlje. Tačno vidimo promjer kanala i kako je izgledala ta konstrukcija”, pojasnio je Sedin Bedak, student istorije koji od početka učestvuje u ovoj iskopini.

  veliko arheološko otkriće u tuzli: pronađen rimski vodovod (foto)

  Inače, ahrheološka istraživanja u BiH su rijetka posebno ona koja se tiču rimskog perioda. U Muzeju istočne Bosne vrlo malo ima dokaza da su Rimljani bili u ovom dijelu BiH.

  Nataša Perić, direktorica Muzeja, kaže da se ovim otkrićem otvaraju vrata za nova istraživanja koja će dokazati da su na ovim prostorima bili i živjeli Rimljani.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU