Vezirski grad dobio „vezirov slon” – Bug.ba

Svečanom ceremonijom i kratkim umjetničkim performansom danas je u Travniku prezentirana skulptura pod nazivom „vezirov slon“, autora akademskog kipara Dejana Pranjkovića.

Vezirov slon smješten je u parku kod Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, te se ideja za njegov nastanak veže za „Priču o vezirovom slonu“, jednu od Andrićevih pripovjetki iz travničkog života koja započinje komentarom o nastajanju narodnih priča, njihovom čuvanju i trajanju, a koja je ispričana u trećem licu, sa dominacijom tona legende.

Jedna od takvih priča govori o tiraniji i surovosti novopostavljenog travničkog vezira, ali i o njegovoj strasti prema egzotičnim životinjama, posebno prema ljubimcu Filu, afričkim slonom kojeg je zajedno sa Konakom doveo u Travnik.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić kazala je da je skulptura „vezirov slon“ zapravo „šlag na tortu“, s obzirom da ona ozvaničava završetak kompletnog procesa obnove i uređenja Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ivo Andrić koja je obogaćena sa novoprojektovanim objektom “Ex Ponto” u kome je smješten istoimeni ekskluzivni restoran i višenamjenski prostor sa pratećim kulturnim sadržajima.vezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.ba
„Travnik je dobio jednu posebnu skulpturu po kojoj će definitivno biti nadaleko poznat kao što je poznat i po ‘najtravničkijoj’ priči koja je na neki način ostala u sjeni „Travničke hronike“ stoga smo inicirali umjetnika da kreira malu maketu skulpture, koja nas je oduševila svojom stilskom i estetskom vrijednošću i onda je već bilo jasno da je moramo ugledati i u većoj formi“, kazala je Maslić.
Maslić je također istaknula da veliku zahvalnost za nastanak vezirovog slona“ duguju vlasnici i direktorici tvornice mašina Travnik GS TMT Snježani Köpruner, kao i umjetniku Dejanu Pranjkoviću.vezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.ba

Dejan Pranjković je istaknuo da je „vezirov slon“ nastajao dugi niz godina, te da mu je sama ideja da jednu takvu neobičnu pojavu, egzotičnu životinju u Travniku, bila veliki kontrast i nadrealizam da pretoči u skulpturu.
Sama skulptura već je izazvala brojne komentare, a Pranjković je istaknuo da je to očekivano jer kako kaže, ljepota je u oku svakog posmatrača, te da svak ima pravo na svoj način doživjeti i inerpretirati postojeće djelo.
„Moja vodilja nije sama sklptura, već i doslovna interpretacija slona i simbolika koja priča jednu priču o jednoj životnoj energiji koja se u svom zanosu kreće i ignoriše okolinu koja je pokušava sputavati i u tom svom zanosu pokušava se kretati kroz vrijeme i prostor na način da u jednom momentu u potpunosti zanemari okolinu. Radi se o zaigranoj životinji i nikad ukroćenoj životinjskoj ćudi koja ionako nema zlu namjeru“, zaključio je na kraju Pranjković.

Predstavljanje skulpture “vezirov slon” održano je u okviru obilježavanja Dana općine Travnik.vezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.bavezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.bavezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.bavezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.bavezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.bavezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.bavezirski grad dobio „vezirov slon" - bug.ba


bug.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU