13.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

(VIDEO) Dobra vijest za penzionere u FBiH / Uz decembarsku penziju po 50 KM podrške

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak na sjednici u Mostaru Uredbu o novčanom iznosu mirovine kao podrške umirovljenicima u Federaciji BiH.

Ovom uredbom, koju je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uređuje se isplata novčanog iznosa mirovine za decembar 2021. godine korisnicima mirovina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iznos na mirovinu se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa covid-19. Ukupna sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u Proračunu FBiH za 2021. godinu.

Novčani iznos od 50 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Korisnicima prava na djeljivu obiteljsku mirovinu pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Novčani iznos isplatit će se 5. siječnja 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio mirovine za mjesec prosinac 2021. godine.

Za provedbu ove uredbe zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U obrazloženju Ministarstvo je navelo, uz ostalo, da je imajući u vidu otežan materijalni položaj umirovljenika u Federaciji BiH održano više sastanaka predstavnika Saveza udruženja penzionera u FBiH, Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO/MIO, te je dogovoreno donošenje uredbe na istim pravnim osnovama kao i u srpnju 2021. godine.

Tijekom današnje sjednice, Vlada FBiH utvrdila je amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim se riječi „realnog bruto društvenog proizvoda“ zamjenjuju s riječima „bruto domaćeg proizvoda“, a koji je, obrazložilo je Ministarstvo, dogovoren na zajedničkom sastanku predstavnika Udruženja penzionera FBiH, Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO/MIO.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU