(VIDEO) Izgradnja mira je višegeneracijski projekat

Na prevenciji konflikata i jačanju kapaciteta mladih za izgradnju i očuvanje mira, radila je Neformalna grupa mladih iz Zenice. Tri radna paketa, koja su činila jednu cjelinu, povezala su mlade iz Zenice, Kaknja, Žepča i Zavidovića.

Naglasak je bio naravno na mladima od 15 do 30 godina gdje su promovirane teme zajedništva i umrežavanja, odnosno konkretnih projekata i programa na kojima mladi mogu dati svoj doprinos u našoj lokalnoj zajednici odnosno lokalnim zajednicama koje su bile obuhvaćene programom. Budući da smo imali doprinos naših lokalnih zajednica i naših prijatelja koji su prepoznali našu volju i naše htijenje da doprinesemo pozitivnim vrijednostima u okviru projekta odradili smo još jednu dodatnu aktivnost „Sportom i umjetnošću za mir“ gdje smo okupili mlade da pomoću sporta i pomoću umjetnosti promoviraju ove pozitivne vrijednost, odnosno same vrijednosti mira i kulture mira“, kazao nam je Emir Đulić koordinator Neformalne grupe mladih.

Neformalna grupa mladih zahvaljujući podršci Pro budućnosti i pozitivnim komentarima građana, odlučila je registrovati svoju organizaciju te nastaviti s radom u zajednici.

Poslije projekta možemo zaključiti da su mladi postali na neki način lideri u svojoj lokalnoj zajednici jer su ojačali svoje vještine i kompetencije u pogledu izgradnje mira jer su stekli kako one vlastite kapacitete i vještine, ali isto tako su kroz cijeli projekta promovirane i neke univerzalne vrijednosti mira koji u stvari i jest univerzalna kategorija ali i onih vlastitih kapaciteta. Ova grupa mladih ljudi će biti svojevrstan magnet oko koje će se okupljati mladi i nešto stariji s promocijom mira i kulture mira“ dodaje Emir Đulić koordinator Neformalne grupe mladih.

Mladi su još jednom pokazali svojim primjerima kakvu budućnost žele u BiH. Nisu ostali nijemi na sve glasnije podjele, nekoga tko ne treba i ne može dijeliti.

Kako veliki mislilac kaže „Mir nema alternativu, odnosno da nema puta ka miru, nego da je sam mir put odnosno da je sam put mir“, dodao je za kraj Emir Đulić koordinator Neformalne grupe mladih.


“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU