Vijeće ministara BiH privremeno zatvara aerodrome u BiH

Vijeća ministara BiH danas je usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Usvojena je Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za drugi kvartal. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, kao i Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal ove godine.

Ministar Bevanda smatra da je pokazatelj odgovornosti jednoglasno usvajanje Odluke o privremenom finansiranju za razdoblje april-juni 2020. godine.

Ministar Bevanda naglasio je da očekuje visok stepen svjesti o trenutku u kome se ovogodišnji budžet usvaja i uvažava sve primjedbe koje su izrečene.

„Imamo kriznu situaciju u zemlji zbog koronavirusa s kojim se suočava cijeli svijet i sve države imaju ili će imati problem s ekonomijom. BiH je i dalje fiskalno stabilna, ali moramo raditi na tome da tako i ostane“, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar Bevanda podsjetio je da je ovogodišnji budžet odlukom Fiskalnog vijeća BiH povećan za 30 miliona KM i iznosi 996 miliona KM za finansiranje institucija BiH od čega su zahvatanja s jedinstvenog računa 780 miliona KM.

„Zahtjevi institucija BiH bili su mnogo veći nego što je proračunski okvir u kome se krećemo, ali je najvažnije da smo planirali sredstva za nesmetano funkcioniranje institucija. Vjerujem da ćemo moći financirati i novonastale situacije jer na razini BiH imamo koordinacionu ulogu dok su entiteti i županije operativci na terenu kada je zdravstvo u pitanju“, istaknuo je ministar Bevanda.

Podsjetio je da se vanjski dug, za koji je ove godine planirana otplata u iznosu 807 miliona KM, uredno servisira.

Ministar Bevanda podsjetio je da će nakon Vijeća ministara nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, a potom prijedlog proračuna ide na usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Odluku o privremenom prekidanju izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kao i privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u vazdušnom saobraćaju. Odluka o zatvaranju aerodroma u BiH stupa na snagu 30. marta.

rtvslon

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU