Virus dospio i do izolovanog amazonskog plemena, preminuo dječak

Koronavirus dospio i do izolovanog amazonskog plemena, preminuo dječakPrije 55mSHARE TWEET SHARE EMAIL KOMENTARI
Pleme Janomami živi i prašumama i planinama sjevernog Brazila

Tinejdžer koji je živio u izolovanom amazonskom plemenu preminuo je od korona virusa, a njegova smrt je izazvala i zabrinutost zbog uticaja pandemije na starosjedioce u regiji.

Petnaestogodišnji dječak iz plemena Janomami koji je živio u selu Rehebe na obali rijeke Urarikoera, umro je u četvrtak, potvrdilo je brazilsko ministarstvo zdravlja, prenosi CNN.

On je od 3. aprila bio na odjelu intenzivne njege u bolnici Roraima u Boa Visti, glavnom gradu države Roraima. Brazilski ministar zdravstva je potvrdio da je dječak bio pozitivan na korona virus.

“Imamo potvrđen smrtni slučaj u plemenu Janomami koji nas mnogo zabrinjava. Zabrinuti smo za zdravlje starosjedilaca”, rekao je ministar.

Pleme Janomami živi i prašumama i planinama sjevernog Brazila, kao i u južnom dijelu Venecuele. To je najveće relativno izolovano pleme u Južnoj Americi, a danas ima oko 35.000 ljudi.

Zvaničnici su saopštili da se virus proširio vjerovatno putem rudara koji su ilegalno ušli na teritoriju pomenutog plemena.

“Bez sumnje možemo reći da su glavni faktor širenja korona virusa u ovom slučaju oko 20.000 ilegalnih rudara koji ulaze i izlaze s teritorije bez ikakve kontrole. Pleme Janomami je najosjetljivije na korona virus te se mora zaštititi jer postoji rizik od genocida”, saopšteno je sa Društveno-okolišnog instituta.

Pomenuti dječak je treći pripadnik starosjedilačke populacije koji je umro od korona virusa.

fokus

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU