32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Više od 100 izlagača: Privrednici su prepoznali Brčko kao priliku za dobro poslovanje

  Poslovne zone

  Na sajmu ove godine izlaže više od stotinu izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, s tim da među fimarama ima i ekskluzivnih zastupnika proizvoda velikih svjetskih proizvođača.

  Kako je kazao gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, ovaj sajam je prilika za privrednike da se uvežu, da predstave svoje proizvode, ali i da kroz okrugle stolove ukažu na moguće pravce u kojima bi trebala ići vlast prilikom stvaranja povoljnijih zakonskih okvira.

  – Mi smo u fazi usvajanja Zakona o poslovnim zonama i ovaj susret privrednika ćemo iskoristiti i za prezentaciju tog rješenja, ali i razmjenu mišljenja. Očekujemo da ćemo vrlo brzo imati i jedno zakonsko rješenje, koje će unaprijediti procedure kad je u pitanju investiranje u Brčko i nadamo se da bi to mogla da bude prekretnica da privredni rast primi intenzivniji karakter, kazao je Milić.

  Međunarodni Sajam privrede ove godine je stekao svoje punoljetstvo, kako su to kazali brojni uvodničari tokom ceremonije otvaranja, a njegov generalni pokrovitelj je i ove godine Vlada Brčko distrikta.

  – Postajemo punoljetni i ozbiljni, i za sve ovo vrijeme smo sajam podigli na mnogo viši nivo nego što je do sada bio. Kompletan sajamski prostor je popunjen, a bilo je i zahtjeva za dodatnim prostorom za izlagače. Privrednici su prepoznali ovaj sajam kao priliku gdje mogu mogu ostvariti poslovne kontakte, ali i pokazati svoje proizvode zainteresovanima, kazala je Sanela Hadžajlić, predsjednica Privredne komore Brčko distrikta.

  Partner ovogodišnjeg sajma je ponovo i Vanjsko-trgovinska komora BiH, koja Brčko vidi kao jedan od svjetlijih primjera privrednog razvoja u BiH.

  Granica

  – Izvozni rezultati Brčkog su u porastu. Imali smo 193 miliona KM za proteklih 9 mjeseci, što je u usporedbi sa prošlom godinom porast od 3,3 procenta. Moramo kazati da privreda Brčkog raste, zbog čega je i jedan od pozitivnih primjera. Zato stalno pominjemo da je ovo granica između istoka i zapada i u perspektivi izgradnja Luke Brčko otvara ogroman potencijal za jedno najveće logističko sjedište u ovom dijelu jugoistočne Evrope, kazao je predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković.

  OSLOBOĐENJE

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU