Više od 12.000 građana TK zatražilo besplatnu pravnu pomoć

0
68
Foto: Screenshot

Više od 12.000 građana u oko 5.000 predmeta zatražilo je pomoć Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći Tuzlanskog kantona od 2009. godine do danas, istaknuto je danas na svečanosti povodom obilježavanja desete godišnjice rada te ustanove.

Iz godine u godinu broj zahtjeva se povećavao, tako da su predstavnici Zavoda imali 1.717 predmeta pred sudovima i drugim nadležnim organima, s više od 1.300 stranaka.

Zavod je do januara ove godine radio s tri pravna zastupnika, a sada ih je samo dvoje te je početkom godine od Kantonalne vlade zatraženo kadrovsko jačanje, što je i odobreno.

Direktorica Zavoda za pružanje pravne pomoći TK Mersija Jašarević pojasnila je da će u ovoj godini biti zaposlena još dva pravna zastupnika te je ocijenila da će to biti dovoljan broj pravnih zastupnika koji će biti u mogućnosti odgovoriti na zahtjeve građana.

Jašarević je dodala je zastupanjem stranaka pred nadležnim sudovima u 2018. godini, Zavod napravio uštede u kantonalnom budžetu u iznosu većem od 300.000 KM, a mnogo više novca, kanton bi morao izdvojiti za advokatske usluge.

Istaknula je da bi finansijski efekat za budžet kantona bio mnogo povoljniji, ukoliko bi se stvorile zakonske pretpostavke da sudovi po službenoj dužnosti kao branioce angažiraju isključivo pravne zastupnike Zavoda, uzimajući u obzir i socijalni status osumnjičenih i optuženih osoba.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare