Više od 4.800 poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji

Prema najnovijim informacijama u zemljotresima koji su juče pogodili Tursku i Siriju poginulo je najmanje 4.825 osoba. U Turskoj je najmanje  3.381 osoba poginula, a povrijeđeno 20.426. Broj poginulih u Siriji porastao je na 1.444, a povrijeđeno je oko 3.500 ljudi.

Šef opozicione službe civilne odbrane Sirije “Bijeli šljemovi” Raed el Saleh izjavio je za Rojters da ističe vrijeme za stotine porodica koje se i dalje nalaze ispod ruševina.

U akcijama spašavanja u Turskoj dosad zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Trenutno je 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Usljed razornih zemljotresa urušeno je više od 6.000 stambenih objekata.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je juče ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru jučer u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena i sedmodnevna žalost.

BHRT

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU