Više od 50 radnika preduzeća “Zrak” dobilo otkaz

Više od 50 radnika sarajevskog preduzeća “Zrak”, koje je od aprila pod stečajem, dobilo je otkaze na osnovu prvostepene presude, nakon čega je došlo do verbalnog sukoba, pa su stigli i policija i Hitna pomoć, izjavio je predsjednik Sindikata “Zraka” Amir Demirović.

“Stečajni upravnik Mesud Bogilović retroaktivno daje otkaze, s datumom odjave na 14. april ove godine, nakon čega se radnici ne mogu prijaviti na biro, niti su im doprinosi uplaćeni. Više od 50 radnika jutros je dobilo otkaz”, rekao je Demirović. On je pojasnio da su 55 radnika imali ugovor o radu, a oko 20 je radilo na osnovu ugovora o djelu.

Demirović je rekao da je stečajni upravnik svojim nastupom isprovocirao radnike, nakon čega je došlo do verbalnog sukoba, a onda su stigli i policija i Hitna pomoć koja je morala da interveniše jer četiri radnika imaju visoki pritisak i šećer. “Bogilović je radnicima rekao da potraživanja zaključimo s petim mjesecom, međutim mi smo to sve predali u sud na stečajnu masu. Odjavio nas je 14. aprila i tako nas prevario”, dodao je Demirović.

On je istakao da radnici nisu dobili nijednu platu od kada je došao stečajni upravnik. Prema njegovim riječima, austrijska firma sa kojom “Zrak” ima potpisan ugovor, već je upozorila da će šteta po budžet Vlade Federacije BiH samo na prvom lotu ugovora biti veća od 10,5 miliona eura.

“Čekamo drugostepenu presudu. Stečajni upravnik je nakon prvostepene presude pokušao uraditi sve kako bi zaustavio proizvodnju. Na osnovu Zakona o konsolidaciji uputili smo žalbu Kantonalnom sudu”, istakao je Demirović.

Radnici su najavili da će održati štrajk i da će istrajati u borbi za uskraćena prava.

Srna

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU