8.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Visoki predstavnik Inzko susreo se sa sudijom Carmelom Agiusom

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (International Residual Mechanism for Criminal Tribunals – IRMCT) sudijom Carmelom Agiusom, kojem je rekao da mnogi u BiH i dalje promoviraju revizionističke narative o ratnim zločinima i omalovažavaju genocid počinjen u Srebrenici, iako su ga potvrdila dva međunarodna suda.

Sastanak je upriličen nakon međunarodne konferencije pod nazivom “Stop negiranju genocida i holokausta” u Sarajevu.

Inzko je kazao da u tom kontekstu “posebno razočarava imenovanje komisija u Republici Srpskoj s ciljem ponovnog interpretiranja događaja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995.”.

Žalosno je, istakao je Inzko, da se više od dvije decenije nakon završetka rata, najviši politički zvaničnici još uvijek nisu suočili sa prošlošću, i da još uvijek osporavaju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, dakle najviši organ, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma i domaćih sudova.

– Takvi stavovi velika su prepreka nastojanjima da se postigne trajno pomirenje i upravo zato međunarodna zajednica treba da nastavi davati podršku inicijativama i aktivnostima koje rade na procesima pomirenja u BiH – naglasio je visoki predstavnik.

On je informirao sudiju Agiusa da je Skupština opštine Srebrenica velikom većinom usvojila odluku da se u Srebrenici izgradi spomenik miru, kao znak njihovog opredjeljenja za mir i bolju budućnost u Srebrenici, saopćeno je iz OHR-a.

- Oglašavanje -

(FENA) M.L.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima