7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

Husić: Sindikat podržava najavljeni štrajk rudara

Radnički neposluh rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ima apsolutnu podršku svih nivoa sindikalnog organizovanja i svih rudnika uglja iz sastava koncerna – izjavio je nakon sastanka Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine predsjednik Sinan Husić

Podršku sindikata i svih rudnika, navodi Husić, ima i najavljeni štrajk u RMU Zenica i RMU Breza koji su zakazani za 12. februar, a bit će podržan i jednosatnim štrajkom upozorenja koji će također biti održan u 7 sati u preostalih pet rudnika uglja iz sastava koncerna JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

-Zahtjevi koji se predstavljaju od radnika potpuno su opravdani i realizacija tih zahtjeva je obavezujuća. Ako se nakon svega toga ne iznađe rješenje za prevazilaženje aktuelne problematike i ne izvrši realizacija zahtjeva koji se predstavljaju od sindikata i radnika iz rudnika Breza i Zenica, SSRRFBiH će poštivajući sve zakonske propise i sve mjere, 15. februara održati protestni skup ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu – najavio je Husić.

Sindikalni zahtjevi su, ističe, obezbjeđenje potpuno sigurnih uslova za izvođenje svih rudarskih radova u svim rudarskim objektima u RMU Breza i RMU Zenica, deblokirati račune oba rudnika te u RMU Zenica penzionisati, u skladu sa važećim zakonskim propisima, 36 radnika kojima je od strane poslodavca izdato rješenje o penzionisanju.

  Apel uoči bajramskih praznika/ Stanje je KRITIČNO, samo je pitanje kada ćemo reći da NEMA VIŠE MJESTA U BOLNICI

Drugi zahtjev je bezuslovno nastaviti proces reorganizacije i restrukturiranja rudnika uglja iz sastava koncerna.

-Treće poglavlje, u kojem se socijalni partneri nalaze, jeste izrada prijedloga sistematizacije radnih mjesta u rudnicima iz sastava koncerna. Realizirati, obavezno, uz učešće Sindikata, kako to nalaže kolektivni ugovor – kazao je Husić.

Predsjednik Sindikalne organizacije pogona “Stara jama“ RMU Zenica Elvedin Avdić istakao je kako su stalno imali podršku sindikata te da neće prekinuti radnički neposluh sve do zakazanog štrajka u petak, 12. februara.

Račun RMU Zenica blokiran je 8. januara na iznos od 4,9, a RMU Breza na 4,5 miliona KM za neplaćene doprinose. Samo je 22. januara bio deblokiran kako bi se isplatile decembarske plaće u oba rudnika.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU