Danas vam donosimo recept vitaminske čorbe od karfiola sa kurkumom i bijelim lukom.
Sastojci:
- 1 manja glavica karfiola
- 1 glavica luka
- 1 veći krompir
- 1 l bistre supe od zeleni
- 1 glavica bijelog luka
- 1 kašičica kurkume
- so i biber
- peršun
Priprema:
Sa glavice bijelog luka isijecite vrh, tako da se vide čenovi. Zamotajte je u foliju i pecite u rerni oko pola sata. Ostavite da se ohladi dok pripremate supu.
Glavicu luka očistite, isjeckajte i malo propržite na ulju.
Operite karfiol, iskidajte ga na cvjetiće i dodajte u luk, nastavite da pržite, pa dodajte kurkumu.
Krompir oljuštite i isijecite na kockice i dodajte u karfiol. Dinstajte sa malo vode oko deset minuta.
Cijelu glavicu bijelog luka stisnite tako da se meka unutrašnjost istisne u supu. Ostavite da vri petnaestak minuta, pa sve dobro izblendirajte štapnim mikserom.
Dodajte soli i bibera po ukusu, pa servirajte dekorisano peršunom.