Greška WordPress baze podataka: [Table 'tntp_baza.q8Qjf556_wfls_settings' doesn't exist]
SELECT `name`, `value`, `autoload` FROM `q8Qjf556_wfls_settings` WHERE `name` = 'require-2fa.administrator'

Greška WordPress baze podataka: [Table 'tntp_baza.q8Qjf556_wfls_settings' doesn't exist]
SELECT `name`, `value`, `autoload` FROM `q8Qjf556_wfls_settings` WHERE `name` = 'allow-xml-rpc'

Vlada FBiH odlučna da cijene peleta i ogrjevnog drveta budu prihvatljive za građane

Vlada FBiH odlučna da cijene peleta i ogrjevnog drveta budu prihvatljive za građane

Na poziv federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan sastanak sa predstavnicima Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i privrednika, koje je predvodio predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Vildan Hajić. Sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić i savjetnik premijera Federacije BiH za ekonomska pitanja Goran Miraščić.

Cilj sastanka bio je koordiniranje zajedničkih aktivnosti radi osiguranja urednog snabdijevanja peletom i ogrjevnim drvetom u predstojećoj sezoni grijanja uz ekonomsko prihvatljive cijene uz maksimalnu socijalnu osjetljivost primjerenu ekonomskoj realnosti.

Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, po zaduženju Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su proizvođači i prodavci peleta i ogrjevnog drveta, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga,   nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva. Federalna inspekcija je prethodnih dana izvršila uvid u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca peletom i ogrjevnim drvetom u Federaciji BiH, te o tome izvjestila Federalno ministarstvo trgovine. 

Na današnjem sastanku Federalnog ministarstva trgovine i Federalne uprave za inspekcijske poslove sa odgovornim predstavnicima privredne komore za ovu oblast i poslovnog sektora, zatraženo je da u skladu sa svojim kompetencijama, privrednom relevantnošću i utjecajem izvrše neophodnu koordinaciju sa relevatnim poslovnim subjektima za racionaliziranje  troškova poslovanja radi snižavanja maloprodajnih cijena peleta i ogrjevnog drveta. Na sastanku je tokom diskusije istaknuto da bi u ovom momentu realna cijena za tonu peleta trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscjepanog ogrjevnog drveta od 100  do 120 KM. 

 Ukoliko izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biće predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere.

S ciljem da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleta i ogrjevnog drveta po ekonomski prihvatljivim cijenama, Vlada Federacije BiH je krajem maja ove godine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, uputila inicijativu Vijeću ministara BiH da se privremeno zabrani izvoz određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Vijeće ministara je prihvatilo ovu inicijativu i 16.06.2022. godine donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza na period od devedeset dana.

Nakon donošenja ove odluke, Federalno ministarstvo trgovine je u saradnji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, a radi zaštite interesa građana, fizičkih i pravnih osoba, kao i  javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji koriste navedene energente, pokrenulo aktivnosti, među kojima je i provedeni inspekcijski nadzor.

Rast cijena energenata dovodi potrošače u vrlo nezavidan položaj, a cilj Vlade Federacije BiH je da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleta i ogrjevnog drveta po ekonomsko prihvatljivim cijenama.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]