Vlada FBiH razmatrala epidemiološku situaciju / Već ublažene mjere ostaju na snazi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH sa danom 04.04. 2022. godine. Već ublažene epidemiološke mjere ostaju na snazi.

Pomoćnica ministra zdravstva FBiH Marina Bera danas je novinare izvijestila je kako je evidentno da svi parametri, odnosno, indikatori koje prati Zavod za javno zdravstvo FBiH su u značajnom padu, kako broj novopotvrđenih slučajeva koronavirusa, tako i sedmična incidenca.

  • Ukupan broj hispitaliziranih koji smo imali u 13. sedmici bio je 87, a tri pacijenta su na respiratoru. Broj smrtnih slučajeva je također u značajnom padu, iako nažalost, još uvijek bilježimo smrtne slučajeve – kazala je Bera.

S obzirom na to da je omikron varijantra koronavirusa sada dominantna, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, kazala je Bera, predložio je da se zadrže mjere i preporuke, usvojene na prošloj sjednici Vlade FBiH i one su i dalje na snazi.

Podsjetila je da mjere nisu stroge, a jedina obaveza nošenje maske je u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kazneno-popravnim zavodima te fizička distanca na skupovima.

Svakako, istakla je Bera, ZZJO FBiH prati epidemiološku situaciju na sedmičnoj osnovi i u skladu s tim, ukoliko se ukaže potreba donosit će strožije, što se ne očekuje, ili blaže mjere. Informacije će biti razmatrane svakih 30 dana.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU