Vlada FBiH se odriče nabavke automobila, novac preusmjeren na liječenje djece

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac potvrdio je da je Vlada FBiH donijela odluku prema kojoj se ove godine odriče nabavke automobila u iznosu dva miliona KM, a taj novac će biti preusmjeren na liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Od današnje sjednice Vlade FBiH, kako je izjavio Rimac, udruženja roditelja djece oboljele od cistične fibroze očekivali su odgovore u tom smislu.

  • Ova vlada i ja kao ministar zatekli smo to pitanje neriješeno. Bilo je raznih obećanja, ali koliko mi je poznato, to nije riješeno na kvalitetan način. Moja vizija rješenja, da budem potpuno jasan, a kao ministar dao sam i obećanje obiteljima, jeste da se to pitanje mora riješiti na sistemski način – naveo je Rimac.

To, prema njegovim riječima podrazumijeva u sljedećoj budžetskoj godini oko 12,5 miliona KM, koliko bi trebalo da košta liječenje djece oboljele od cistične fibroze sa lijekom Kaftrio.

  • Ministarstva, odnosno Vlada FBiH dogovorili su se da se odustane od nabavke opreme, odnosno vozila da bi se sada na kratkoročan način, interventno riješilo pitanje liječenja djece oboljele od cistične fibroze. Dakle, preko interventnog uvoza, a da se za sistemsko rješenje uključe aktivno i Federalni zavod za zdravstveno osiguranja i kantonalni, a Vlada će sigurno – istakao je Rimac.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU