12.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Vlada FBiH: Više od 23 miliona KM iz budžeta ove godine za kulturu i sport

Vlada Federacije BiH odobrila je na sjednici ove sedmice skoro 6,5 miliona KM iz federalnog budžeta za podršku programima i projektima iz oblasti kulture.

Prema usvojenim odlukama ta sredstva su namijenjena za programe četiri fondacije iz oblasti kulture, te podršku projektima kulturnih društava u Federaciji BiH.

Od toga se 5.418.000 KM odnosi na podršku programima četiri fondacije i to za kinematografiju 3.460.000 KM, izdavaštvo 700.000 KM, te muzičke, scenske i likovne umjetnosti 658.000 KM, kao i bibliotečku djelatnost 600.000 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pored toga, za finansiranje četiri kulturna društva u Federaciji BiH izdvojeno je 1.050.000 KM. Kulturno društvo Preporod podržano je sa 500.000 KM, Napredak sa 340.000, Prosvjeta sa 150.000 i La Benevolencija sa 60.000 KM.

  • Raduje me da svake godine povećavamo sredstva za kulturu u budžetu Federacije BiH. O tome su govorili i direktori fondacija na sjednici Vlade, koji su predstavili i planove za ovu godinu. Odobrena sredstva su namijenjena za filmove, knjige, umjetnost i druge kulturne projekte. Posebno sam ponosan jer su ovi programi najviše usmjereni prema našim mladim ljudima i to je ono što je naš prioritet – kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Podsjetio je i da ta sredstva nisu ukupna izdvajanja za kulturu iz budžeta Federacije BiH u ovoj godini.

Odluke o usvajanju četiri programa utroška u iznosu od 16.750.000 KM Vlada Federacije BiH je donijela početkom prošlog mjeseca. Ta sredstva su iz budžeta FBiH utvrđena Federalnom ministarstvu kulture i sporta i namijenjena za podršku projektima kulture, sporta i mladih te, između ostalog, izgradnji bazena i institucija kulture.

  • Ovo finansiranje od više od 23 miliona je ulaganje u našu budućnost, jer razvoj sporta i kulture dodatni je motiv za naše mlade ljude. To činimo i putem mnogih drugih projekata, kao što je osiguranje povoljnih stambenih kredita za mlade i, naravno, putem onog najvažnijeg, a to je nastavak jačanja naše ekonomije koja je preduslov za nova radna mjesta – istakao je Novalić.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU