Vlada i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o zahtjevima Sindikata: “Ostajemo posvećeni socijalnom dijalogu i vladavini prava”

Nakon detaljnog razmatranja svih zahtjeva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo, predstavljenih javnosti tokom trodnevnog štrajka upozorenja u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je odgovor koji je pripremilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Iz Ministarstva naglašavaju da su, u saradnji s Vladom i Skupštinom Kantona Sarajevo, u protekle tri godine prepoznali odgoj i obrazovanje kao ključni segment društva i izdvojili značajna finansijska sredstva za poboljšanje radnih uvjeta i opremanje i sanaciju ustanova, kao i razvoj programa i jačanje stručnih kapaciteta.

Povećane su plate radnika, a Kolektivni ugovor je izmijenjen i dopunjen, uključujući dodatke na platu i povećanja koeficijenata.

Vlada, Ministarstvo i resorna ministrica još jednom iskazuju svoju opredijeljenost za nastavak unapređenja standarda uposlenika na način da im se koeficijenti povećaju za 10% (u ovoj godini), uz dodatna 2% (od početka naredne godine).

Vlada je zadužila Javnu ustanovu Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo da izradi izmjene i dopune Pedagoških standarda i normativa. Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane strane da dostave prijedloge i sugestije čime je omogućeno učešće Sindikata u izradi Pedagoških standarda i normativa, uvažavajući Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Kolektivni ugovor, kao i Zakon o vijeću uposlenika i druge propise.

Iz Ministarstva naglašavaju da su organizirane konsultacije sa Sindikatom, kao i javne konsultacije o Nacrtu pedagoških standarda i normativa, koje su pružile priliku svim zainteresiranim subjektima, da dostave svoje prijedloge i sugestije.

U skladu s važećim propisima, prethodna saglasnost Vijeća uposlenika ili sindikata nije obavezna za usvajanje ove odluke budući da je odredbama Zakona o vijeću uposlenika propisana obaveza pribavljanja saglasnosti Vijeća uposlenika, odnosno Sindikata, samo u četiri slučaja koja su tačno propisana članom 26. Zakona o vijeću uposlenika. Međutim, u interesu odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo će u procesu izrade konačnog prijedloga pažljivo razmotriti sve pristigle sugestije i prijedloge“, najavljuju iz ovog ministarstva.

U odgovoru na zahtjev vezan za administrativne reforme, iz Ministarstva naglašavaju spremnost za razgovor nakon što od Sindikata dobiju pojašnjenje o kojim administrativnim reformama je riječ.

U vezi sa zahtjevom da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima, iz Ministarstva napominju da se ta pitanja utvrđuju propisima viših nivoa vlasti – federalnog i državnog nivoa.

Što se tiče beneficiranog radnog staža, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH definiše da takvu odluku pravilnikom utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na prijedlog nosioca osiguranja, kao i da se primjenjuje na ona radna mjesta na kojem je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje“, ističu iz Ministarstva.

Pomoć po Uredbi Vlade FBiH nije moguće isplatiti, jer je Vlada Kantona Sarajevo predvidjela rast plata kroz uvećanje osnovice za obračun plate, kao i kroz povećanje koeficijenata za obračun plate.

Odbacuju navode Sindikata o razlikama u plaćama u odgojno-obrazovnim ustanovama u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Analiza plata u školama u Kantonu Sarajevo pokazuje da jedan broj uposlenika u obrazovanju imaju veća primanja od uposlenika Instituta, i to prije svega zahvaljujući dodacima omogućenim primjenom Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja“, obrazlažu iz resornog ministarstva.

Također, u vezi sa zahtjevom za promjenom zastarjelih i obimih nastavni planova i programa, podsjećaju da je Kanton Sarajevo prvi započeo reformu nastavnih planova i programa i otvoreni su za daljnja unaprjeđenja.

Iz Vlade i Ministarstva naglašavaju spremnost za nastavak socijalnog dijaloga.

Ministarstvo je tokom pregovora naglašavalo svoju posvećenost socijalnom dijalogu. Pregovarački timovi su nastavili rad s nedvosmislenom namjerom za postizanje boljih uslova za radnike u obrazovanju kroz Kolektivni ugovor“, podsjećaju iz ovog resornog ministarstva.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će Odgovor dostaviti Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo.

The post Vlada i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o zahtjevima Sindikata: “Ostajemo posvećeni socijalnom dijalogu i vladavini prava” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU