Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona kojim se osniva prva komunalna policija u Federaciji BiH

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o komunalnoj policiji KS, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Donošenjem ovog zakona osniva se prva komunalna policija u Federaciji BiH koja će biti u funkciji građana, s ciljem podizanja nivoa komunalne higijene.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović podsjetio je da je na sjednici Skupštine KS bilo mnogo rasprave o tome da li komunalni policajci trebaju nositi gumene palice, ali i naglasio kako je ova stavka u tekstu ovog prijedloga zakona izostavljena.

– Ovaj zakon na djelotvoran, pravičan, lako razumljiv, pristupačan i provodiv način pomaže održavanju i unapređenju komunalnog reda na području Kantona Sarajevo, a naročito omogućava planiranje aktivnosti i predvidivo postupanje kantonalnih komunalnih policajaca prilikom vršenja nadzora – rekao je Hadžiahmetović.

Donošenjem ovog zakona Kanton Sarajevo bi utjecao na određeno ponašanje građana i pravnih lica, a koje se smatra neadekvatnim, kroz uvođenje direktnih mjera za sankcionisanje.

– Mjere se ogledaju u kažnjavanju lica u prekršaju izdavanjem prekršajnog naloga, te provođenjem indirektnih mjera koje podrazumijevaju prisustvo komunalnih policajaca na terenu svakodnevno 24 sata dnevno i svih sedam dana u sedmici, kao i primjenu preventivno-edukativnih mjera sve s ciljem postizanja željenih rezultata i efikasnog provođenja komunalnih djelatnosti koje obezbjeđuje KS – naveo je Hadžiahmetović.

Dodao je da će komunalna policija brojati 120 uposlenika koji će biti primljeni putem konkursne procedure koju će provesti Agencija za državnu službu FBiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU