Vlada SBK sa sindikatima započela pregovore o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Pregovaračkim tim Vlade Kantona Središnja Bosna započeo je novu rundu pregovora o kolektivnom ugovoru za zaposlene u zdravstvu.

Kako je na današnjoj sjednici kantonalne vlade kazao resorni ministar Anto Matić, svim zaposlenim u zdravstvu ponuđena je veća satnica za 30 feninga.

  • U petak smo započeli nove pregovore sa sindikatima liječnika i stomatologa. Pregovarački tim Vlade, s obzirom na financijske mogućnosti Zavoda, ponudio je veću satnicu za sve zaposlene u zdravstvu za 0,3 KM. To kad se proračuna u praksi iznosi 11,5 posto veću plaću, a na godišnjoj razini to košta 7,4 milijuna maraka. Poslat ćemo ponudu sindikatima i čekat ćemo da se oni očituju. Aktualni sporazum vrijedi do kraja šestog mjeseca s opcijom produljena na tri mjeseca za vrijeme pregovora – rekao je Matić.

Dodao je kako je svjestan da su plaće u sektoru zdravstva u Središnjoj Bosni manje nego u susjednim kantonima.

  • Mi se trudimo dati sindikatima što bolje uvjete s obzirom da naši susjedni kantoni imaju znatno veće proračune Zavoda. Sarajevo skoro četiri puta, Zenica skoro duplo veći, tako da nam je teško izjednačiti prava s te dvije županije. Mi dajemo maksimum i nadam se da će sindikati to prihvatiti – kazao je Matić.

Razlika u plaćama, kazao je Matić, dovodi do odljeva kadra, pa postoji deficit pojedinog specijlističkog kadra, ali situacija još nije alarmantna.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU