Utorak, 26 siječnja, 2021

Vlada TK poništila sporne odluke od 31. decembra 2020. po preporuci OHR-a

- Oglašavanje -

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici poništila je dokumente i akte koje je usvojila na 35. vanrednoj sjednici 31. decembra 2020. godine, te ih povukla iz procedure objavljivanja u Službenim novinama, čime su ispoštovane preporuke Ureda visokog predstavnika (OHR).

Riječ je o Uredbi sa zakonskom snagom o usvajanju budžeta TK i Uredbi sa zakonskom snagom o izvršenju budžeta TK za 2021. godinu, te Odluci o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu.

-OHR je insistirao da se vrati funkcionalnost kantona, na taj način mi smo sve ono što smo preuzeli u prethodnom periodu, a iz čega nisu proistekle nikakve pravne negativnosti, vratili Skupštini TK na odlučivanje – rekao je na današnjoj pres-konferenciji premijer TK Denijal Tulumović.

- Oglašavanje -

-Očekujem da će se skupštinski zastupnici također ponašati shodni preporukama OHR-a, te da će na sjednici sutra donijeti sve odluke značajne za funkcioniranje finansijskih tokova u ovom kantonu – poručio je.

Kantonalna vlada predložila je Skupštini TK da se na prvoj narednoj sjednici po hitnoj proceduri razmatraju Prijedlog budžeta za 2021. godinu i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta tog kantona utvrđeni odlukama Vlade TK od 18. decembra 2020. godine, te Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa Operativnim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu, kao i Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje TK.

Podsjećanja radi, zbog političke krize u Tuzlanskom kantonu, OHR je zahtijevao da se sva relevantna pitanja vrate u skupštinsku proceduru, čime bi se omogućio normalan slijed funkcioniranja u političkom odlučivanju u ovom kantonu. (Fena)

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Vlada TK poništila sporne odluke od 31. decembra 2020. po preporuci OHR-a
- Oglašavanje -Vlada TK poništila sporne odluke od 31. decembra 2020. po preporuci OHR-a

IZDVAJAMO

Vlada TK poništila sporne odluke od 31. decembra 2020. po preporuci OHR-a
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x