1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Vlada TK ubrzala proces dodjele koncesija

  Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva kao koncesori uložili su velike napore u proteklom periodu da bi proces dodjele koncesija bio ubrzan, te odnos sa koncesionarima bio dodatno poboljšan.

  Današnji informativni sastanak koji je na poziv kantonalnog ministra privrede okupio najveće koncesionare u Tuzlanskom kantonu jedan je od napora u tom smislu. Okvirne teme sastanka bile su visina koncesionih naknada i izmjene dijela zakonske regulative u oblasti koncesija.

  - Oglašavanje -

  Sugestije koncesionara u TK čija većina se, izuzevši rudnike uglja, ponaša u skladu sa ugovorima o koncesiji, dobrodošle su novoimenovanom ministru privrede u Vladi Tuzlanskog kantona, na čiji poziv su se rado odazvali.

  Direktor ”Rudara” d.o.o Tuzla Asmir Kadrić smatra da su ovakvi susreti za pohvalu.

  “Saradnja vlasti i privrede je poželjna da bi se došlo da željenog ambijenta”, naveo je Kadrić.

  Ministar privrede TK-a Asmir Hasić poručio je da želi da Ministarstvo bude privredi na usluzi.

  “Da nema šanse da bude do Ministastva kada je u pitanju izdavanje bilo kakve dozvole, uvjerenja ili saglasnosti. To će u narednom periodu biti još bolje, a koncesionari su zadovoljni radom u ovom ministarstvu”, rekao je Hasić.

  Problem na koji su koncesionari ukazali na sastanku je potreba izmjene dijela zakonske regulative.

  “Ja sam sugerisao da probleme koji oni smatraju da imaju dostave u Ministarstvo kako bi to trebalo izgledati, a mi ćemo uputiti inicijativu, jer je to zakon federalnog nivoa, da se olakša ljudima koji rade u teškim uslovima i pune budžet Tuzlanskog kantona”, istakao je ministar.

  Iznesen je i problem visine koncesionih naknada za ležišta mineralnih sirovina u Tuzlanskom kantonu.

  “Ležišta nisu iste geneze, nisu istog litološkog stanja s aspekta kvalitete, pa da idemo u tom pravcu da rasteretimo privredna društva koja imaju ležišta visinom koncesione naknade, da ležišta koja imaju manje tržišne uslove budu jefitnija”, naglasio je Kemal Hasanović, u ime JATA group d.o.o Srebrenik.

  Vlada TK kao i resorna ministarstva kao koncesori su uložili velike napore u proteklom periodu, kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao, te odnos sa koncesionarima dodatno poboljšao. Sastanak u Ministarstvu privrede samo je jedan od napora u tom kao i pravcu izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada, te smanjenja dugovanja određenih koncesionara iako obaveze većine njih, konstatovano je na sjednici kantonalne vlade, u pravilu ne prelaze visine utvrđene za zadnji obračunski period, koje najčešće tek dospijevaju za naplatu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO